Nagykágya

Egyre imádságosabb lelkűek a fiatalok

A magyarországi Görögkatolikus Metropólia idén is megszervezte augusztus 7–12. között, háromszáz fiatal részvételével, hagyományos zarándoklatát Máriapócsra (Magyarország). Ezúttal először az anyaország határán kívülről, Nagyváradról indult a menet.

Az érmelléki fiatalok jól ismerik a Bibliát

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület immár tizedik alkalommal szervezte meg novemberben a fiatalok bibliaismereti vetélkedőjét. A döntőt megelőzően az egyházkerülethez tartozó kilenc egyházmegyében előselejtezőket tartottak.

Két falu egyesüléséből született Nagykágya

Kágya és Kóly 1920-ban olvadt össze. Az okokat csak feltételezni tudjuk: mivel a két érmelléki település már abban az időben is szinte egybeért, így közigazgatásilag könnyebben lehetett irányítani. A kialakul Nagykágya hosszú éveken át községi rangot viselt.

Gyermekek és fiatalok szórakoztak Nagykágyán

Szép, nyírt füves domboldalon, a Pongráczok egykori parkerdejének szomszédságában rendezték meg a III. Nagykágyai Családi Napot június utolsó vasárnapján. Az eseményről hiányoztak a falunapok megszokott sztárvendégei, sokkal inkább, amint neve is hordozza, a családiasság, a faluközösség egymásra találása jellemezte.

Nepáltól Nagykágyáig

Nagykágya reformátussága már rég túljutott a hét szűk esztendőn, Bara László egyházépítő papja volt az ottani közösségnek. Néhány hónapja BÁN ALPÁR vette át a gyülekezet szolgálatát, vele beszélgettünk.

Megújul a nagykágyai szakközépiskola

Remény van arra, hogy Nagykágya 1. Számú Szakközépiskolája ismét régi fényében ragyogva, a régió szakoktatásának meghatározó intézménye legyen. KARANCSI BÉLA igazgató tájékoztatott a kezdődő felújítás részleteiről.

Új játszóterek, tiszta sírkertek

Szeptember végi újraindulása óta a Tulipán Kaláka mozgalom megyénk egyre több magyarlakta településének lakóit megmozgatja. Néhány közösség újonnan kapcsolódik be az önkéntes építő-szépítő munkába, legtöbb helyen azonban már gyakorlatuk van az embereknek a kalákázásban.

Bocskai-vándorkiállítás

Bocskai István fejedelem és a hajdúk emlékezetének őrzése valóságos kultusszá terebélyesedett az elmúlt évek során Bihardiószegen, ami elsősorban GELLÉRT GYULA helyi lelkipásztor és a mellette álló közösség érdeme.

Nagykágya – tudnak a maguk urai lenni

Nyüzsgött a falu vasárnap délelőtt, a porták elejét már elseperték, ünneplőbe öltözötten indultak az emberek a kaptatón felfelé a református templom irányába. Okosan döntöttek a nagykágyaiak, amikor magaslatra építették az imádkozás házát, hisz az Érmelléken annyi vesződséget okozó, falakat mállasztó salétrommal nem kell megküzdeniük.