Főhajtások Nagyváradon

Számos, immár hagyományosnak mondható helyszínen emlékeztek meg a bihari megyeszékhelyen az 1848-as forradalom kitörésének 171. évfordulójáról. A magyar érdekvédelmi szervezet egyházakkal, civil és ifjúsági szervezetekkel, tanintézetekkel közösen ünnepelt.

Felhős ég alatt, hideg, szeles, inkább téli, mint tavaszt idéző időben gyülekeztek több nagyváradi helyszínen az ünneplők az idei március 15-én. Legkorábban, reggel fél kilenckor a premontrei templomban kezdődött a megemlékezés az 1848-as forradalom szabadságharcosainak lelki üdvéért mondott szentmisével. Délelőtt 11-kor Biharpüspökiben a világháborús emlékmű melletti kopjafánál kezdődött a hivatalos ünnepségsorozat, majd délben a rogériuszi református templomban ünnepi istentisztelettel és koszorúzással folytatódott.

Koradélután a kokárdát viselő váradi polgárok és magyar elöljáróik Rulikowski Kázmér lengyel szabadságharcos síremlékénél gyülekeztek a róla elnevezett városi temetőben. A Himnusz közös eléneklése után elhelyezték a megemlékezés koszorúit. A kormánybiztosi hivatal nevében Delorean Gyula alprefektus, a megyei önkormányzat nevében Pásztor Sándor elnök és Ioan Mang alelnök koszorúzott. Utóbbi a pártja, a Szociáldemokrata Párt nevében is kifejezte tiszteletét Florian Pavel európai parlamenti képviselővel együtt. Az RMDSZ megyei vezetőségének koszorúját Cseke Attila szenátor, megyei elnök és Szabó Ödön képviselő, megyei ügyvezető elnök helyezte el a síremlék kovácsoltvas kerítésén. Biró Rozália képviselő nevében irodavezetője koszorúzott. A városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, Kirei Melinda is a főhajtók között volt, akárcsak a Nőszervezet városi elnöke, Székely Hajnal, illetve a szövetség olaszi és újvárosi körzetének, meg a Vidéki Ifjúsági Szövetségnek (Vidifisz) a reprezentánsai. A megemlékezés a Szózat hangjaival zárult.

Az ünnepi főhajtás rövidesen Nicolae Bălcescu szobránál folytatódott a ma a nevét viselő parkban, az egykori Rhédey-kertben. Itt a román himnusz hangzott fel, majd a koszorúzók népesebb sora járult az emlékműhöz. Itt a fent említettek mellett már megjelent a városi elöljáróság képviseletében Mircea Mălan alpolgármester és párttársa, Ioan Cupșa, a Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője is, illetve a kormánykoalícióban részt vevő Liberális–Demokrata Szövetség (ALDE) népes váradi delegációja Dorin Corcheș vezetésével. Az RMDSZ váradi szervezetének koszorúját Meleg Vilmos elnök, Botházy Nándor ügyvezető elnök és Pető Dalma alelnök helyezte el a szobor talapzatánál. Körzeti szervezetek és tanintézetek képviselői is lerótták tiszteletüket. Mindkét emlékhelyen cserkészek álltak díszőrséget nemzeti színű lobogóval, illetve a cserkészzászlóval, Bălcescu szobránál természetesen a román trikolór is ott lengett.

A rendezvények sora az evangélikus templomban ökumenikus istentisztelettel folytatódott, majd a váradiak a megemlékezések fő helyszínén, Szacsvay Imre szobránál gyülekeztek.

2019.03.15
Galéria