Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének levele

Kedves barátom!

Magabiztosan, céltudatosan indulunk neki a május 26-i választásnak. Ez elsősorban annak a 320 ezer magyar embernek az érdeme, aki aláírásával támogatta az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáját. Hálás köszönet ezért!

A kétezres évek eleje óta nem volt példa ilyen meggyőző támogatásra az aláírásgyűjtés időszakában. Innen a magabiztosság: közösségünk ma mellettünk áll, továbbra is kitart a megmaradást, a biztos jövőt szolgáló elvek és értékek mellett, amelyeket 30 évvel ezelőtt megfogalmaztunk, és azóta is képviselünk. Céltudatosak pedig azért vagyunk, mert tudjuk, mi a dolgunk. Tudjuk, hogy milyen feladatot szánnak az erdélyi magyarok az RMDSZ-nek az Európai Unióban.

Még friss az európai kisebbségvédelmi kezdeményezésünk, amelyre Európa-szerte 1,3 millió aláírást gyűjtöttünk össze. A Minority SafePacket azért hoztuk létre, hogy európai kisebbségvédelmi törvényt vívjunk ki magunknak. Az útépítés innen, Erdélyből indult: utat építettünk ott, ahol korábban nem volt, európai üggyé tettük a kisebbségek ügyét. Most újabb szakaszhoz érkeztünk, és ez semmivel sem lesz könnyebb az előzőnél. Az európai kisebbségvédelem olyan lehetőség, amit ha elszalasztunk, megtörténhet, hogy évtizedekig nem tér vissza. A kerettörvény kiharcolása csak egy erős magyar képviselettel lehetséges. Számunkra tehát ez a május 26-i választás tétje.

Határozott kiállásra és támogatásra lesz szükség az uniós támogatások megtartásában is. Ezek a fejlődés lehetőségét jelentik családi gazdaságainknak, kis- és közepes vállalkozásainknak, önkormányzatainknak. Az elmúlt 12 évben utak, hidak, kórházak, csatornahálózatok épültek, a közösségünk pedig azt várja el tőlünk, hogy ne hagyjuk az európai pénzek csökkentését. Mi egy fejlődő Erdélyt szeretnénk, és ehhez szükség van az uniós támogatásokra is.

Ma már azok is beismerik, hogy az Európai Unió változni fog, akik eddig tagadták. Ebben a kérdésben nincs vita Európában. Abban viszont van, hogy milyen irányba kell elmozdulnia kontinensünknek. A mi közösségünk a változásoknak az alakítója, nem pedig elszenvedője kell hogy legyen. Erről szól a május 26-i választás.

Mi egy erős Európát szeretnénk, amely képes megvédeni kultúráját és polgárait, köztük minket, őshonos kisebbségeket. Nem vagyunk egyedül: ebben a menetelésben is vannak partnereink, akikre számíthatunk, és akik számítanak ránk. Az RMDSZ a Fidesz, a KDNP és a felvidéki MKP európai képviselőivel közösen, a vajdasági és kárpátaljai szavazatokkal lép fel az Európai Parlamentben a magyar ügyért. A Kárpát-medencei magyar összefogást megkötöttük: ez egységet jelent az Európai Parlamentben minden magyar ember érdekében.

Május 26-án minden leadott magyar szavazat a Kárpát-medencei magyar képviselet erejét növeli!

Tisztelettel,

Kelemen Hunor,

az RMDSZ elnöke

2019.03.27
Galéria
Kulcsszavak: