Váradi főhajtás a forradalmárok előtt

Megszokottnak mondható program szerint emlékezett meg a nagyváradi magyarság a 170 esztendeje március 15-én kitört forradalomról. Ezúttal is külön szervezett koszorúzásokat az Erdélyi Magyar Néppárt, illetve az RMDSZ a civil és ifjúsági szervezetekkel, egyházakkal, tanintézetekkel közösen, de legalább az időpontok nem fedték egymást.

Az 1848-as magyar forradalom kitörésének évfordulóján Nagyváradon kora délelőttől estig sorjáztak a megemlékező rendezvények különböző helyszíneken. Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt, az egyházak, a civil és ifjúsági szervezetek és tanintézetek közös szervezésében összeállított program szerint délelőtt megkoszorúzták a biharpüspöki világháborús emlékhelyen álló kopjafát, majd a déli ünnepi istentisztelet után a rogériuszi református templomkertben kialakított emlékhelyet. Kora délután Rulikowski Kázmér lengyel forradalmár síremlékénél folytatódott a megemlékezés.

A Himnusz hangjai után először a római katolikus püspökség reprezentánsai hajtottak fejet a Rulikowski-temető bejáratához közel álló obeliszk előtt, majd Delorean Gyula alprefektus következett. A megyei önkormányzat nevében Ioan Mang alelnök és Szabó József helyezte el koszorúját. Ioan Mang a Szociáldemokrata Párt megyei elnökeként párttársaival együtt politikai alakulata nevében is koszorúzott. A magyar érdekvédelmi szövetség Bihar megyei szervezetének koszorúját Cseke Attila szenátor, megyei elnök és Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök helyezte el a síremléknél. Az RMDSZ városi tanácsi frakcióját Kirei Melinda képviselte, a megyei nőszervezetet pedig annak elnöke, Székely Hajnal. A szövetség várad-olaszi és újvárosi körzeti szervezetei sem mulasztották el a főhajtást. A Szózat elhangzása után a következő helyszínre vonultak a megemlékezők.

Az egykori Rhédey-kertben (ma Nicolae Bălcescu-park) álló Bălcescu-szobornál megszaporodtak a koszorúzók. Az előző helyszínen jelen lévők mellé megérkezett Mircea Mălan és Florin Birta alpolgármester is, ők a megyeszékhely önkormányzata, illetve Florica Cherecheș parlamenti képviselő oldalán politikai alakulatuk, a Nemzeti Liberális Párt Bihar megyei szervezete nevében is elhelyezték a tiszteletadást jelképező, nemzetiszín szalagos koszorúikat a talapzatnál. A megyei önkormányzat főhajtó reprezentánsaihoz pedig csatlakozott Pásztor Sándor tanácselnök. Ezen a helyszínen két tanintézet is reprezentálta magát: a román forradalmár nevét viselő iskola, illetve a Szent László Római Katolikus Gimnázium. Az RMDSZ nagyváradi szervezete nevében Meleg Vilmos elnök és Botházy Nándor alelnök hajtott fejet, s a tisztelgő körzetek sora az őssiekkel és a csillagvárosiakkal egészült ki.

Itt a román himnusz felcsendülése jelezte a megemlékezés kezdetét, más nem is hangzott fel, és egyik helyen sem tartottak beszédeket. Ezeket a váradi megemlékezés fő helyszínére, a Szacsvay-szoborhoz meghirdetett délutáni rendezvényre tartogatták, hiszen rendszerint itt gyűlnek össze a legtöbben. Innen indul ugyanis a már hagyományosnak mondható, huszárok felvezette fáklyás vonulás a Fő utcán át a Petőfi-szoborig, a szabadtéri ünnepi rendezvények záró helyszínére.

2018.03.15
Galéria
Kora délután Rulikowski Kázmér síremlékénél gyülekeztek a nagyváradi megemlékezők
Delorean Gyula alprefektus tiszteleg a lengyel forradalmár obeliszkje előtt
Cseke Attila és Szabó Ödön az RMDSZ megyei szervezetének koszorúját helyezték el
Ioan Mang, Pásztor Sándor és Szabó József helyezte el a megyei tanács koszorúját
Itt is kétszer koszorúzott az SZDP delegációja
Kirei Melinda városi tanácstag koszorúz
A szociáldemokraták megyei szervezetének reprezentánsai is fejet hajtottak
A liberális párti alpolgármesterek a parlamenti képviselőjük társaságában tisztelegtek a román forradalmár előtt
A Bălcescu-szoborhoz több ünneplő jött el