Erdőszerető fiatalok vetélkedője

Az Országos Erdészeti Hivatal szervezésében tartják meg a nemzetközi, interaktív, erdészeti nevelési versenyt Romániában, tájékoztatott a hivatal Bihar megyei kirendeltsége. A Fiatalok Európa erdeiben elnevezésű vetélkedőre középiskolások jelentkezhetnek.

A vetélkedő fő célja, hogy tudatosítsák a fiatalokban az európai természeti örökség és a biológiai sokszínűség megőrzésének, valamint a fenntartható erdőgazdálkodásnak a fontosságát. A nemzetközi vetélkedőben többek között Magyarország, Ausztria, Németország, Litvánia, Ukrajna, Portugália és Görögország fiataljai is versenyeznek majd.

A vetélkedőnek három – megyei, országos, nemzetközi – szakasza van, a nemzetközi döntőbe az országos szakasz győztese kerül. A Fiatalok Európa erdeiben elnevezésű verseny európai szakasza Csehországban lesz, a Bihar megyei szakaszt a Gyermekek palotájának közreműködésével szervezik meg.

A vetélkedőre 14 és19 év közötti diákok nevezhetnek, háromfős csapatokat kell alkotniuk egy irányító tanárral. Kötelező az angol nyelv középszintű ismerete. A megyei szakaszra április 1–12. között iratkozhatnak be, a vetélkedőt április 15–21. között tartják meg. A feladat egy 50 kérdéses tartalmazó teszt kitöltése. Ezt a szakaszt a Gyermekek palotája koordinálja az erdészettel együttműködve. A második, országos előválogatót május 11-én, az erdészet székhelyén tartják, akkor választják ki azt a 15. csapatot, mely részt vesz az országos versenyen. Az országos versenyt július 10–13. között tartják meg a Romsilva, a tanügyminisztérium és az Alutus Fenntartható Fejlesztési Közösségi Egyesület koordinálásával. Az országos szakaszon egy 30 kérdésből álló tesztet kell majd kitölteni, és gyakorlati próba is lesz, például fafajtákat kell majd felismerniük a versenyzőknek. Az első három helyezett a Romsilvától is kap díjakat, az első helyezett csapat pedig továbbjut a Csehországban megtartandó nemzetközi szakaszra.

2019.03.29
Galéria
Kulcsszavak: