Szacsvay szobrától Petőfi szobráig vonult a fáklyásmenet

Nagyváradon a főtéri Szent László római katolikus templomban megtartott ökumenikus igeliturgia után Szacsvay Imre mártírt jegyző szobránál folytatódott az RMDSZ, a történelmi egyházak, civil és ifjúsági szervezetek közös megemlékezése.

A Himnusz közös eléneklése után elsőként Delorean Gyula alprefektus lépett a mikrofonhoz, és Viorica Dăncilă román miniszterelnök üzenetét olvasta fel, majd a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjainak rövid fellépése következett. Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét Demeter Katalin, a kolozsvári magyar főkonzulátus munkatársa olvasta fel, majd Meleg Vilmos színművész, az RMDSZ nagyvárdi szervezetének elnöke szavalta el Petőfi Sándor Nemzeti dalát.

Ünnepi beszédet Cseke Attila, a magyar érdekvédelmi szövetség Bihar megyei elnöke mondott. „(...) A szabadság iránti vágy nem szűnt meg soha az elmúlt 170 évben ott dobogni a magyar emberek szívében. Ideiglenesen le lehet győzni a szabadságot, el lehet tiporni, semmibe lehet venni, de a célt, a szabadság iránti vágyat a magyaroktól sohasem lehet lesz elszakítani. Sem osztráknak, sem orosznak, sem másoknak, diktatúráknak vagy úgynevezett demokráciáknak sem. – hangoztatta a szónok. – Így 2018. március 15-e sem csupán az emlékezés ünnepe, hanem a cselekvés pillanata is. Nyolc hónappal ezelőtt mi, erdélyi magyarok azt mondtuk, közösségünk jogait nemcsak itthon kell rendezni és szavatolni, hanem európai szinten is védeni kell. Ezért indítottuk el azt az aláírásgyűjtést, amelynek »európai védelmet jogainknak« nevet adtuk. Itthon, Erdélyben eddig 264 ezer aláírás gyűlt, Európa-szerte pedig összesen 837 ezren támogattuk ezt a fontos kezdeményezést. Nagyon közel állunk a célhoz, az egymillió aláíráshoz. De most nem dőlhetünk hátra, nem bízhatjuk a sikert sem másra, sem a véletlenre” – buzdította a Minority Safe Pack aláírására az RMDSZ tisztségviselője a megjelenteket.

Ezt követően a nagyváradi magyar ifjúsági szervezetek szónoklat-pályázatát díjazták, a győztes, Konrád Botond szövegét meg is hallgathatták az egybegyűltek. Ezt a Művészeti Líceum diákjainak rövid fellépése követte, majd a cserkészek fogadalomtétele után a koszorúzás következett.

Miközben a Francisc Hubic Művészeti iskola fúvószenekara kísérte a koszorúzást, megkezdték a fáklyák kiosztását is. Az ünneplők lovas huszárok vezetésével vonultak égő fáklyáikkal a Fő utcán át Petőfi Sándor szobráig, melynek megkoszorúzásával zárult az ünnepség.

2018.03.16
Galéria
Németh Zsolt és Demeter Katalin főhajtása
Delorean Gyula
Cseke Attila
Meleg Vilmos
Szabó József, Pásztor Sándor és Ioan Mang a megyei tanácsot képviselte
A Széchenyi tértől a Petőfi parkig vonultak
Fáklyásmenet a Fő utcán
A szónoklat-pályázat díjazottjai
Huszárok vezették fel az ünneplő tömeget
Várad környéki településekről is érkeztek megemlékezők
Petőfi Sándor mellszobránál