A duális képzést népszerűsítik

Három Bihar megyei településen, Nagykágyán, Élesden és Belényesben mutatják be április 10. és 12. között a duális képzés nyújtotta lehetőséget, tájékoztatott a Bihor West Profesional Egyesület.

A következő, 2019/2020-as tanévben a szakiskolákba duális képzésekre is beiratkozhatnak a nyolcadik osztály elvégzett diákok. A szakképzést az úgynevezett Kronstatd modell alapján szervezik meg, azaz a diákokat az iskola a cégekkel közösen képzi, a tanulók pedig ösztöndíjat kapnak. A Bihor West Profesional Egyesület a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, a Bihar Megyei Tanáccsal és az Auto Bara, a Drumuri Orășenești, a Selina, a Modular Building Solutions és a Faist Metalworking cégekkel közösen szervezi meg a képzést népszerűsítő karavánt.

A diákokat mindhárom napon 9 és 13 óra között várják, április 10-én, szerdán Nagykágyán az 1. Számú Műszaki Líceumban, április 11-én, csütörtökön az élesdi Alexandru Roman Műszaki Líceumban, április 12-én, pénteken pedig a belényesi sportcsarnokban.

A duális képzésben részt vevő diákok minimum 400 lejes ösztöndíjat kapnak havonta, ennek felét az állami költségvetésből fedezik, felét pedig az a cég állja, amellyel a diák egyéni szerződést köt a szakmai gyakorlat végzéséről.

Azoknak az iskoláknak, amelyekben duális oktatást folytatnak, az egyesület tagcégei (az Auto Bara, a Drumuri Orășenești, a Selina, a Faist Metalworking, a Modular Building Solutions és a Bihari Ipari Parkok) kínálják fel a gyakorlati képzés lehetőségét, illetve munkahelyet is ajánlanak majd a végzett diákoknak.

2019.04.03
Galéria
Középiskolában szakmát is tanulhatnak a diákok
Kulcsszavak: