A Kalákával ünnepelt a Kiss Stúdió Színház

Fennállásának 25. évét ünnepli a nagyváradi Kiss Stúdió Színház, ennek része volt az 50 éves Kaláka együttes meghívása. A jól ismert zenészek kedden a Nagyváradi Állami Filharmónia színpadán léptek közönség elé, előadásukat álló tapssal honorálta a közönség.

A magyar költészet napjához közeledve a Kaláka együttes által megzenésített versek alkották a műsor gerincét, de az est végén a gyermekdalokból is játszottak, s a tapsot egy a capella ráadás dallal hálálták meg.

A megjelenteket Kiss Törék Ildikó színművész, a stúdiószínház alapítója és Meleg Vilmos, a filharmónia vezetője köszöntötte, ők invitálták a színpadra a Kaláka tagjait. Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs, Becze Gábor és vendégük, Huzella Péter a tőlük megszokott könnyedséggel játszották a megzenesített verseket, Gryllus Dániel pedig érdekességeket is mesélt ezek kapcsán. Így a közönség megtudhatta, hogy készül az újabb Kaláka-lemez, és hogy az együttes a Hét határon át elnevezésű koncertsorozata részeként lépett föl Nagyváradon Kiss Törék Ildikó meghívására, de szerveztek már közösen 1981-ben is erdélyi fellépéseket.

A koncertsorozatnak magyarországi és határon túli helyszínei is vannak, minden alkalommal más a vendég, Nagyváradra az együttes volt tagját, Huzella Pétert hívták meg. Vele közösen például Arany János A Walesi bárdok című versének megzenésített változatát adták elő, Huzella Péter pedig szólózott is: Ady Endre Az úr érkezése című versének általa megzenésített változata csendült fel előadásában.

A kalákások a régebbi, jól ismert dalok mellett – mint például a Születésnapomra (József Attila), Rózsa (Weöres Sándor), A Dél keresztje (Kányádi Sándor), Mint észrevétlenül (Radnóti Miklós), Akarsz-e játszani (Kosztolányi Dezső) – Szabót T. Anna és Oláh János egy-egy megzenésített versét is előadták, az est pedig Tamkó Sirató Károly Robert Desnos-fordításával, A pelikánnal és az általa írt Nandu című, jól ismert gyermekdalokkal zárult a dedikálás előtt.

2019.04.10
Galéria
Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos
Színpadon a Kaláka