A duális képzést népszerűsítették Nagykágyán

A szakoktatás népszerűsítése és a duális képzési rendszer megismertetése a célja a Bihar Megyei Tanács alárendeltségében működő West Professional Egyesületnek, amely Nagykágyán szervezett bemutatót szerdán az érmelléki iskolák hetedikes és nyolcadikos diákjai számára.

Tizenhárom érmelléki településről mintegy 250 diák vett részt a szerdán megtartott szakmai napon a duális képzést Biharban meghonosító West Professional Egyesület szervezésében a nagykágyai Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Standokat, információs pultokat állítottak fel a Bihar megyei duális képzést támogató vállalatok is, bevonva a fiatalokat egy-egy érdekes kísérletbe – tudatta Hizo Zoltán, az egyesület igazgatója.

A megyei önkormányzat hatáskörében működő egyesület célja, hogy főleg a vidéki fiatalok figyelmét ráirányítsa a szakoktatásra, ezen belül is a duális képzés nyújtotta előnyökre. Fontos kiemelni, hogy az úgynevezett duális vagyis kettős rendszerben tanuló diákoknak a felkészítő órákat az iskolában tartják meg a legmodernebb felszerelések alkalmazásával, miközben a cégeknél gyakorlati képzésen vesznek részt. A Brassóban sikerrel meghonosított német rendszer gyakorlatba ültetése Bihar megyében azért is fontos, mert a duális képzésben részt vevő tanulók ösztöndíjat kapnak az államtól és a vállalatoktól. Nem elhanyagolandó, hogy a fiatalok piacképes munkaerőként, szinte biztos munkaszerződéssel hagyják el az iskolapadot.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke a helyszínen hangsúlyozta: a duális képzés beindításával és mostani népszerűsítésével új szemléletmódot akarnak mutatni az érmelléki fiatalságnak. Fontosnak nevezte, hogy visszaállítsák a szakiskolák presztízsét, a fiataloknak pedig ki kellene használniuk a duális képzési rendszer előnyeit.

„Nagykágyán az elmúlt években hatalmas beruházással, uniós finanszírozásból és jelentős helyi önkormányzati hozzájárulással teljesen megújult az iskolaközpont, amely jelenleg a megye egyik legmodernebb és legfelszereltebb tanintézete. A régió fiataljainak, akik szakmát akarnak tanulni, ez az iskola, illetve a megyei tanács által beindított duális rendszer jó lehetőség lehet” – magyarázta Pásztor Sándor.

A következő napokban Élesden és Belényesben szerveznek szakmai napot a West Professional Egyesület, a duális képzésben résztvevő vállalatok, a Bihar Megyei Tanács, a Megyei Tanfelügyelőség és a helyi iskolák közreműködésével.

2019.04.10
Galéria
Érmelléki gimnazistáknak mutatták be a kettős képzést nyújtó lehetőségeket
A kágyai iskola diákjai a partnercégeknél szerezhetnek szakképesítést és szakmai gyakorlatot
Hizo Zoltán, a népszerűsítő rendezvényeket szervező West Professional Egyesület igazgatója és Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök is jelen volt a nagykágyai találkozón