Városértékelőt tartott Szalonta polgármestere

Lakossági fórumnak adott otthont február elején a nagyszalontai városháza kis gyűlésterme. A Török László polgármester által megtartott beszámolóból a megjelentek megtudhatták, melyek a már folyamatban lévő beruházások és fejlesztések, melyek fejeződtek be az elmúlt év során, illetve melyek kezdődnek majd el a közeljövőben.

Átfogó összképet kaphattak a településről mindazok a hajdúvárosiak, akik részt vettek a városértékelő polgármesteri beszámolón. Az elöljáró vetített képes prezentációval mutatta be azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyeket 2018-ban sikerült megvalósítani. Ide tartozik a Iosif Vulcan utca teljes rendbetétele (540 000 euró értékben), a Köztársaság utcai korzó kialakítása (142 000 euró), a Demokrácia tér teljes felújítása (141 000 euró), a Malom tér felújítása (90 600 euró), a csatornázás bővítése, valamint a járdák és utak korszerűsítése.

Török László beszámolójából megtudhattuk, hogy az idén mely utcákban fognak csatornázni, illetve hogy melyekre készül már a megvalósíthatósági tanulmány.

A jelenlévők döbbenetére kiderült, hogy csak a lakosság felének (51 százalékának) van szerződése a szemétszállítási vállalattal, és a kevesebb szerződés következtében a szolgáltató kénytelen emelni a díjakat. A szennyvízhálózatra sem mindenki óhajt rácsatlakozni, még annak ellenére sem, hogy lehetősége lenne rá, és ez is jelentős mértékben befolyásolja a szolgáltatás árát.

A bemutatóból megtudhattuk, hogy Nagyszalonta több határon átnyúló nyertes pályázatban is részt vesz. Ezek a következők: Túzok Központ kialakítása partnerségben Békés és Békéscsaba városokkal (3 millió euró), kerékpárút építése Madarászig (202 848 euró), film- és múzeumi fesztivál rendezése partnerségben Gyula városával (40 000 euró). A sikeres pályázatok közé tartozik a régi kórház szemészetének helyet adó épület felújítása is, ott egy nappali idősgondozó központot alakítanak ki (658 063 euró értékben), és pályáznak a létesítmény háromévi működtetési költségeire, illetve otthoni idősgondozásra fordítható támogatásra is (583 055 euró). A magyarországi Sarkad városával közös SalSaPrev projekt keretében (379 470 euró) olyan új felszereléseket vásárolnak, amelyekkel a különböző időjárási vészhelyzetek esetén lehet majd hatékonyan közbelépni.

A polgármester elmondta, hogy a városi kórházat is felújítják több mint 2,7 millió euróból, a munkálat során az épület hőszigetelést kap, kicserélik az ablakokat, és napelemeket szerelnek fel a tetőre. Az egészségügyet érintő másik fontos beruházás a telemedicina rendszer kialakítása, ez a Bihar Megyei Tanács támogatásából valósul meg, és a sürgősségi esetek ellátását fogja elősegíteni.

Szóba került a geotermális kutak fúrásának előkészítése is. Az így nyert hőenergiával az első szakaszban a helyi intézmények fűtését oldanák meg. Szintén előkészítési szakaszban van a vállalkozói inkubátorház kialakítása, ezt a fiatal vállalkozók támogatására hoznák létre.

A folyamatban vagy előkészítési szakaszban lévő munkálatok közé tartozik a Roth-ház renoválása, a központi park teljes felújítása, a főutca rendbetétele és kerékpárút kialakítása a rendőrségtől a Toldi óvodáig, a Tenkei út korszerűsítése, uszoda és többfunkciós sportcsarnok építése. A projektek a megyei önkormányzat vagy a román kormány támogatásával valósulnak meg. A várost elkerülő útról a jelenlévők megtudhatták, hogy elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya, elfogadták a második benyújtott tervet, emellett a kormány 800 000 lejt folyósított a megépítendő út nyomvonalába eső földek kisajátítására.

A városértékelő kötetlen beszélgetéssel zárult. A polgármester készségesen válaszolt a jelenlévők kérdéseire, és közösen próbáltak megoldást találni a lakosok által felvetett gondokra.

2019.04.18
Galéria
Fényképes prezentációval készült Török László
A beszámoló végén a jelenlevők kérdéseire is válaszolt az elöljáró