Kitüntették a szalontai néptáncoktatókat

A nagyszalontai Toldi Néptáncegyüttes az elmúlt évek során számos alkalommal mutatkozott be nagy sikerrel határon innen és túl, és vitte hírét Arany János városának. A sok munka meghozta gyümölcsét, hiszen BAGI TÜNDÉT és STRUBER ÉVÁT, az együttes vezetőit nemrégiben Magyar Kultúráért díjjal jutalmazták.

Áldozatos, értékmegőrző munkájuk elismeréseként vehették át a Magyar Kultúráért díjat a magyar kultúra ünnepének nagyváradi gálaestjén a hajdúvárosi néptáncoktatók. Bagi Tündét és Struber Évát arról kérdeztük, hogyan telt a jeles kitüntetésig vezető út, valamint a Toldi Néptáncegyüttes terveiről is érdeklődtünk.

– Hogyan kezdődött el a néptáncoktatás Nagyszalontán?

– A Szeged Néptáncegyüttes vezetői 2005 őszén a városba érkeztek, az ő segítségükkel indult be itt a néptáncoktatás. Mi a kezdetektől felkaroltuk az ötletet, és azóta is lelkesen dolgozunk együtt a különböző életkorú gyerekekkel.

– Hol lépett fel az elmúlt évek során a néptáncegyüttes?

– Büszkék vagyunk arra, hogy az eltelt időszakban határon innen és túl is rendszeresen képviselhettük szülővárosunkat a különböző rendezvényeken, például Magyarországon Szegeden, Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Derecskén vagy az olaszországi Concorezzóban, illetve Nagyváradon.

– Melyik fellépés volt a legemlékezetesebb?

– Minden fellépésünkre szívesen emlékezünk, nagy öröm számunkra, hogy a reánk bízott gyermekeket számos helyre elvihettük, és ezáltal tágíthattuk a látókörüket. Természetesen ezeken az utakon mindig számos új élményt is átélhettünk, illetve megismerkedtünk más néptáncos csapatokkal, és új barátságokat kötöttünk.

– Milyen érzés volt megkapni a Magyar Kultúráért díjat?

– Nagyon felemelő érzés volt átvenni az elismerést. Büszkék vagyunk rá, hogy ezt a díjat megkaphattuk. Megköszönjük mindazoknak, akik minket ebben támogattak, és lehetővé tették, hogy ezt a díjat átvehessük. Nagy megtiszteltetés számunkra, hiszen ezzel elismerték a munkánkat, amit évek óta olyan nagy örömmel végzünk.

– Idén hol fog fellépni a Toldi Néptáncegyüttes?

– Számos programra készülünk. A legutóbbi fellépésünk Létavértesen volt, február 14-én farsangi táncházat tartottunk Nagyszalontán. Itt a talpalávalót a nagyváradi Csillagocska zenekar húzta, a jelenlévők pedig megismerkedhettek a felvidéki, sóvidéki és moldvai táncokkal, emellett több népi gyermekjátékot is kipróbálhattak. Köszönet illeti Benedek Árpád zenepedagógust, néptáncoktatót, aki fergeteges hangulatot teremtett a táncházban. Az esemény létrejöttét a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, illetve köszönet illeti a szülőket is, akik ellátták a résztvevőket farsangi fánkkal és ízletesebbnél ízletesebb süteményekkel, ezzel is emelve a farsangi mulatság hangulatát. Számos fellépés vár ránk az év során különböző településeken az országban és a határokon kívül, például Hajdúszoboszlón, Nagyváradon, Debrecenben.

– Milyen tervei vannak az együttesnek?

– Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évben is megszervezhetjük nyár elején a már hagyományossá vált néptánctalálkozónkat. Ezeken már visszatérő barátként üdvözölhetjük a különböző együtteseket. Nagy lelkesedéssel készülődünk a május folyamán megrendezendő néptáncgálánkra is, és nem utolsósorban különböző csapatépítő kirándulásokat tervezünk a Toldi Néptáncegyüttes tagjainak. Persze a tanulás, új koreográfiák elsajátítása sem marad el, és szeretettel várunk a mi nagy családunkba minden olyan érdeklődőt, aki közelebbről is megismerkedne a néptánc világával. Keddenként a Zilahy Lajos Művelődési Házban találkozunk, szeretettel látunk mindenkit.

2019.04.18
Galéria
A Toldi Néptáncegyüttes nagy családja a Szalontai Napokon
Bagi Tünde és Struber Éva a díjátadáson a Szigligeti Színházban
Mindig ilyen jó a hangulat a Toldi táncházában