Felújítják a Bémer teret, forgalomelterelés is lesz

Másfél év alatt kell elkészülnie a nagyváradi belvárosi tér új arculatának. Az építőtelep kialakítása megkezdődik, a környéken nehéz lesz a közlekedés.

Május 7-én, kedden átadják a Bémer teret a felújítást és átalakítást kivitelező Gavella Com Kft.-ből, a Porfido Ed Arte Consorzio Stabileból és a Kal Ttrans Kft.-ből álló konzorciumnak. A munkálatok összértéke áfa nélkül 19 millió lej, a költségeket uniós támogatásból, a Regionális Operatív Programon keresztül fedezik. A tervezés három hónapig tartott, a kivitelezéssel 18 hónap alatt kell végezni.

A felújítás során többek között kicserélik a víz- és a távfűtési vezetékeket, a csatornázást is, korszerűsítik a közvilágítást, átcsoportosítják és öntözőrendszerrel látják el a zöldövezeteket, térköveznek, korszerű utcai bútorzatot raknak ki a térre, a tervek szerint szökőkutakat is kialakítanak.

Mircea Mălan alpolgármester elmondta, hogy a tér felújítása miatt mind a közúti, mind a gyalogosforgalmat korlátozzák majd, de ezt szakaszonként oldják meg, nem egyszerre zárják le az egész teret. A polgármesteri hivatal közleménye szerint május 8-án, szerdán reggel 8 órától a következőképpen módosul a környék forgalmi rendje:

Lezárják a járművek előtt a Kazinczy Ferenc (ma Patrioților) utcát és részlegesen a Bémer (ma Ferdinand) teret. A Szilágyi Dezső (ma Moscovei) utcába nem szabad majd behajtani az Iványi Ödön (ma George Barițiu) és a Kazinczy utcáról, így a Bémer tértől az Iványi Ödön utcáig egyirányú lesz. Az Iványi Ödön utca egyirányúsítását megfordítják, így a Szilágyi Dezső utca felől az Alapi János (ma Postăvarului) felé lehet majd haladni, az Alapi János utcán pedig a Mircea Popescu utca felől haladhatnak az Iványi Ödön utca felé. A Gr. Bethlen István (ma Teatrului) utcába az Alapi János utcából lehet behajtani.

2019.05.06
Galéria
A Bémer tér új kinézetének látványterve
Nagyobb lesz a gyalogosövezet, autóknak nemigen hagytak helyet
A tér nyugati részéről terelik el a forgalmat