Bővítenék a közszállítást a metropolisz-övezetben

A Helyi Közszállítási Vállalattal oldanák meg a Nagyváradi Metropolisz Övezethez tartozó települések tömegközlekedését. Az érintett önkormányzatoknak július 1-ig kell dönteniük a csatlakozásról.

A kezdeményezésről Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és Bátori Géza borsi polgármester számolt be, előbbi a metropolisz-övezet igazgatótanácsának elnöke, utóbbi pedig alelnöke. Ilie Bolojan felidézte, hogy a Borssal és Váradszentmártonnal már korábban megkötött megállapodás alapján a két településre a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) indít járatokat, illetve integrált bérletrendszert is bevezettek. A metropolisz-övezet igazgatótanácsa a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy kibővíti a szolgáltatást az egész övezetre.

A HKV-nak jelenleg 78 autóbusza és 66 villamosa van, de mind új autóbuszok, mind új villamosok beszerzése folyamatban van. A megvásárolandó 22 buszból 15 hibridet szeretnének, az Aradról érkező 20 villamosból a tervek szerint 4 már ebben az évben munkába áll. Először az elöregedett járműveket cserélik le az újakkal, és ezek felül körülbelül még 20 autóbuszra lenne szükség a metropolisz-övezet településeinek kiszolgálására, tette hozzá Bolojan. Ezeket lízingelné vagy szállítói hitelből vásárolná meg a HKV.

Bátori Géza elmondta, hogy a metropolisz-övezet önkormányzatainak július 1-ig kell dönteniük arról, csatlakoznak-e a kezdeményezéshez. Mint mondta, nekik az a tapasztalatuk, hogy Borson bevált ez a közszállítási forma, illetve az integrált bérletek. Hozzátette: a döntés a helyi önkormányzatok kezében van, de a tervek szerint 2023-ig létrejön az integrált rendszer.

Ilie Bolojan elmondta még: a kezdeményezést némileg megakasztja, hogy rendeletekkel meghosszabbították a megyei közszállítási szerződéseket, illetve azok további hosszabbítását is tervezik. Azt is elárulta, hogy Hegyközcsatárból már elvi beleegyezést kaptak a kezdeményezéshez.

A két elöljáró egy Nagyvárad és Kisszántó közötti út felújításáról is beszélt, ez újabb összeköttetést jelentene a határ felé is. A meglévő ipari utat leaszfaltozzák; Bors községnek körülbelül 1,3 kilométernyi szakaszt; Nagyváradnak pedig mintegy 3 kilométert kell rendbe tennie, hogy az út közúti forgalom számára használhatóvá váljék.

Ilie Bolojan köszönetet mondott Nagy Gizella bihari polgármesternek is az együttműködésért a Váradot Biharral összekötő újabb, 5,5–5,7 kilométeresre tervezet út kapcsán, és azt is elárulta: az Országos Út- és Autópálya-kezelő Társasággal közösen egy újabb, a Borsi út felől körgyűrűre felvezető sávot építenének meg, mivel a jelenlegi egyetlen sáv sokszor túlzsúfolt.

2019.05.08
Galéria
Piros-kék villamosok érkeznek majd Váradra
Ilie Bolojan és Bátori Géza