Átadták az idei Dr. Mózes Károly-díjakat

Május 11-én, szombaton a családot képviselő dr. Mózes Gábor és Sorina Pintea egészségügyi miniszter jelenlétében ápolónőket díjaztak a nagyváradi városházán.

Kilencedik alkalommal adták át a dr. Mózes Károlyról elnevezett elismerést, ebben az évben három Bihar és egy Szilágy megyei ápolónő részesült a szakmai elismerésben, melyet a névadó családját képviselő dr. Mózes gábortól, Sorina Pintea egészségügyi minisztertől, a díjat alapító Cseke Attila szenátortól és Iuliana Busoiogtól, az Ápolók, Bábák és Szülésznők Romániai Kamarájának Bihar megyei fiókjának vezetőjétől vehettek át. A jelenlévők megemlékeztek dr. Földes Béláról, az Egészségügyért Alapítvány volt vezetőjéről is.

A díjat hagyományosan az ápolók május 12-i világnapja előtt adták át, a városháza dísztermét megtöltő szakmabelieket az említettek mellett Ioan Mihaiu prefektus, Pásztor Sándor megyei tanácselnök, a váradi önkormányzat képviseletében dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser és dr. Aurel Mohan, az Egészségügyért Alapítvány vezetője is köszöntötte. A felszólalók megemlékeztek dr. Mózes Károlyról is, a család képviselője pedig a novemberben 100. életévét betöltő Mózes Teréz üdvözletét is tolmácsolta. A zenei momentumokról Székely István és Lukács Zsolt gondoskodott.

Az elismerést idén Mariana Groze Mihuţ, a Bihar Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház járóbeteg-részlege laboratóriumának főnővére, Mihály Hortenzia, a kórház I. intenzív osztályának főnővére, Monica Iulia Pop háziorvosi asszisztens és Farmathy Ibolya, a krasznai Krónikus Betegségek Kórháza gyermekosztályának nyugalmazott nővére vehette át. A díjátadás részleteiről következő lapszámunkban olvashatnak.

A díjátadás előtt már a városházával szemben várakozott az Oradea Civică elnevezésű civil szervezet 5-6 képviselője. A csoportosulás kormányellenes és a Szociáldemokrata Pártot bíráló jelszavakat skandált a beszédek ideje alatt, ezért a Sorina Pintea szaktárcavezető megjegyezte: sajnálja, ha a jelenléte váltotta ki az akciót, de a városházán most nem politikai esemény, hanem az ápolók díjazása zajlik.

A díjátadás idejére elcsitult a kiabálás, vélhetően az időközben a helyszínre érkezett csendőröknek köszönhetően, akitől azt is megtudtuk: a tiltakozónak nem volt engedélyük a tüntetésre. Ennek ellenére zavartalanul megvárhatták a rendezvény végét, némi ordítozással fogadva a távozókat is. A helyszínen egyébként sem rendőröket, sem helyi rendőröket nem láttunk sem a díjazás előtt, sem utána…

2019.05.11
Galéria
Díjátadók és díjazottak. Balról jobbra: Dr. Mózes Gábor, Farmathy Ibolya, Iulia Monica Pop, Iuliana Busuiog, Sorina Pintea, Mihály Hortenzia, Cseke Attila és Mariana Groze Mihuţ