Megnyitották a Gránátalma Patikatörténeti Múzeumot

A nagyváradi Fő utcán, az irgalmas rendiek egykori kórháza mellett, a Barátok templomával szemben nyitották meg a mindeddig egyedülálló patikatörténeti gyűjtemény május 18-án, szombaton, a 28. Festum Varadinum keretében.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak az új patikamúzeumra, a szombat délutáni megnyitón az érdeklődők megtöltötték a termet, többen pedig kinn várakoztak, hogy megnézhessék a kiállított tárgyakat.

A megjelenteket Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök köszöntötte, s Máté evangéliumára alapozva („Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonít a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő”) arról beszélt, hogy most mi is olyan pillanatokat élünk át, melyekben a régiek ránk bízott kincseiből tudunk megmutatni, és ez egyfajta elköteleződést is jelent a folytatás iránt.

„Istenes Szent János atyánk kezdeményezése a szegényekért és betegekért meglepő és meghökkentő volt. Ugyanakkor fénysugárként hatott, amely új utakat mutatott az emberek ápolásában és a velük való emberséges bánásmódban. Gyakorlatilag a semmiből egy alternatív modellt hozott létre, amely megmutatta, hogy miként válhat az ember elkötelezetté, kereszténnyé és a gyengék testvérévé. Ébresztgette az emberek lelkiismeretét, s új úton járt a szegények és a társadalomból kiszorított embercsoportok megmentésében. Ez a gyógyításban és az egyház életében is úgy hatott, mint a kovász” – idézte Böcskei László Kozma Imre atyának, a betegápoló irgalmas rend magyarországi vezetőjének honlapját írottakat. A szavak az ébresztgetésről és átalakulásról szólnak, és bennük van az üzenet, amely arra vezet, hogy ragadjuk meg lehetőségeinket, és próbáljuk alakítani a világot, környezetünket – buzdított a megyés püspök, majd hozzátette: ez akkor sikerül leginkább, hogyha figyelmesek vagyunk egymás iránt, és egymás segítségére sietünk. Az irgalmas rend kórházain, patikáin keresztül ezt valósította meg, s mi a 25 esztendős munka előtt tisztelgünk – mondta Böcskei László.

A váradi püspök román nyelvű köszöntőjében a rend történetére is kitért, és köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a múzeum megvalósításához, így Lakatos Attila és Balla Tünde kurátoroknak, illetve egyperces néma csenddel emlékeztek meg dr. Budaházy István egykori főgyógyszerészről. A múzeum kialakításában segédkezők nevét egyébként táblán is megörökítették a múzeumban.

Lakatos Attila kurátor az Országos Levéltár Bihar megyei kirendeltségének vezetőjét, dr. Mihai Georgițăt is köszöntötte, és a kolozsvári Transilvania Történelmi Múzeumhoz tartozó patikamúzeum munkatársinak is megköszönte a szakmai segítséget. Az irgalmas rendi patika legrégebbi darabjai ugyanis ott találhatók, ezeket a tervek szerint Váradon is kiállítják majd.

A múzeum termei a XIX. század végi állapot mutatják be, a faliszekrények eredetiek, egyedül a korhű pultot kellett elkészíteni, az ugyanis nem maradt meg.

A váradi önkormányzat részéről Mircea Mălan alpolgármester, a Bihar Megyei Tanács részéről köszönte Pásztor Sándor tanácselnök köszönte meg az érintettek munkáját. A patikamúzeum egyelőre magángyűjteményként működik, de már folyik a közgyűjteménnyé nyilvánítása, árulta el Böcskei László, s azt is megjegyezte: majdnem perselyeztek is a megnyitón, előző nap ugyanis bírsággal fenyegető levelet kaptak, ennek ellenére megtartották a rendezvényt. A megyés püspök hozzátette: a következő két hétben magánygyűjteményként, ingyenesen láthatják az érdeklődők a kiállítást; a nyitva tartásról hamarosan tájékoztatnak.

2019.05.19
Galéria
Böcskei László megyés püspök magyarul és románul is köszöntötte a megjelenteket a patikamúzeum megnyitóján
A támogatók nevét emléktábla őrzi
Kulcsszavak: