Az erős magyar EP-képviselet mellett érveltek

A nagyváradi önkormányzati képviselőtestület RMDSZ-frakciójának tagjai az EP-választáson való részvételre biztatnak.

Az RMDSZ EP-jelöltlistáján három bihari szerepel, Cseke Attila a 7., Meleg Vilmos a 24, ő maga pedig a 18. helyen – mondta Pető Dalma önkormányzati képviselő a váradi tanácsostársaival együtt tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Ő a Szövetség nőszervezetének felkérésére fogadta el a jelöltséget, mivel fontosnak tartja az egyenlő jogokat, a kisebbségvédelmi törvény elfogadását és az uniós támogatások lehívását - magyarázta. A jövőnk keresztyén, magyar és európai, és fontos az erős magyar képviselet, mely szembeszáll a román nacionalizmussal, jelentette ki az önkormányzati képviselő. Hozzátette: az RMDSZ, a FIDESZ–KDNP és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja a vajdasági és kárpátaljai magyarok támogatásával egységesen lép majd fel a magyar értékek és érdekek védelmében.

A nagyváradi RMDSZ képviselői, elnöke és körzeti elnökei kopogtatni járnak, a visszajelzések jók, látszik, hogy a váradi magyarok megértették, hogy nagy a tét – hangzott el.

Az uniós támogatások fontosságáról beszélt Kirei Melinda városi tanácsi frakcióvezető. Megjegyezte: a nagyváradi beruházások mintegy 90 százaléka uniós források segítségével valósult meg. A vidéki emberek számára is fontosak ezek a források, Erdélyben mintegy 75 ezer mezőgazdász, körülbelül 200 ezer ember megélhetését segítették a területalapú támogatások. Az uniós agrárpolitika kapcsán fontos lenne elérni, hogy ezek a támogatások ne csökkenjenek, hiszen a gazdálkodók, helyi termelők egészségesebb élelmiszereket állítanak elő, mint az importáru. Az európai parlamenti választás eredménye a gyermekek jövőjét is befolyásolja, mutatott rá a frakcióvezető, s az anyanyelvű oktatás, azon belül a szakoktatás fontosságára is kitért. Mint mondta, egy szakma többet ér egy rosszul választott diplománál.

Az oktatáshoz kapcsolódó kérdésekről beszélt Kecse Gabriella önkormányzati képviselő is, aki elmondta: fiataljaink sorsa a legfontosabb számunkra és az, hogy azokat, akik külföldön tanulnak vagy szereznek szakmai tapasztalatot, itthon olyan közeg várja, amelyben jó élni. Ehhez az identitástudat is szükséges, hogy a fiatalok is igényeljék a visszatérést. A start-up programok bürokráciájának csökkentésére is szükség van, fontos lenne, hogy a diákok és a pedagógusok használhassák a digitális eszközöket, továbbá az Erasmus+ program bővítésére is szükség lenne, ahogy az őshonos kisebbségekkel és a többnyelvűséggel foglalkozó programokat is támogassa az EU. Az anyanyelvű duális szakképzés szükségességére is kitért, akárcsak arra, hogy a pedagógusok megfelelő képzettsége és elismerése is elengedhetetlen az oktatás fejlődéséhez.

Kis Gábor az Európai Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) fontosságáról beszélt. Amint ironikusan megjegyezte: Rareş Bogdantól vagy Traian Băsescutól nem lehet várni fellépést ilyen kérdésekben. Az RMDSZ kezdeményezését több mint 1,3 millió ember támogatta a Kárpát-medencében, célja például, hogy nemzeti szimbólumainkat ne érhesse támadás, a magyar és székely himnuszt ne lehessen betiltani, és büntethető legyen ezen jelképek megcsúfolása. A MSPI európai jogszabállyá válása tehát nagyon fontos lépés lenne, mondta az önkormányzati képviselő, s felidézte az ártándi és nagyváradi ifjúsági találkozókat a schengeni övezet kiterjesztésének kapcsán. Beszélt emellett még az euró mintegy nyolc éven belüli bevezetésének lehetőségéről is.

A sajtótájékoztató végén Pető Dalma elmondta, hogy Eugen Pănescu építész falusiasnak nevezte Nagyvárad központját, a házaknak egy szinttel való megemeléséről és a belső udvarok hasznosításáról is beszélt. Felidézte, hogy a Kert (ma Anvram Iancu) utcát aláírásgyűjtéssel sikerült megmenteni, és hozzátette: épített örökségünk védelme is fontos. Ami pedig a május 26-i választást illeti, mindenkit a részvételre és az RMDSZ-re való szavazásra biztatott mondván, hogy most félre kell tenni a sértődöttséget, mert nem az RMDSZ-t, hanem a magyar közösséget bünteti, aki nem voksol.

2019.05.21
Galéria
Kirei Melinda, Pető Dalma, Kecse Gabriella és Kis Gábor