Nyílt levél a váradi magyar választókhoz

MELEG VILMOS színművész a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagyváradi szervezetének elnökeként felhívással fordul a megyeszékhely polgáraihoz a vasárnap esedékes európai parlamenti választás alkalmából.

Tisztelt Nagyváradi Magyar Polgártársaim!

Ne hagyják, hogy az ilyen-olyan elégedetlenség, pártszimpátia vagy közömbösség úrrá legyen Önökön, és emiatt ne menjenek el szavazni. Ne hagyják, mert immár egyetlen békés módja ez, a voksoláson való részvétel annak, hogy sorsunk, jelenünk és jövőnk, gyermekeink, unokáink sorsának pozitív változásához hozzájárulhassunk.

Az elmúlt 100 év bebizonyította, hogy magyar sorskérdéseink rendezésében csak magunkra számíthatunk. Mások nem fogják – bármit is ígérnek – a mi érdekeinket, itt maradásunkat, megmaradásunkat segíteni, az idekötő ezeréves múlt érdemén a minket megillető jogainkat biztosítani, csak ha újra és újra ki tudjuk ezt harcolni, itthon és Európában egyaránt. De ehhez a nemzeti oldalnak erősnek kell lennie, megkerülhetetlen tényezővé kell válnia a döntéshozatalban. Csak akkor lehet elérni, hogy európai törvény szülessen a kisebbségek védelmére, hogy fölzárkózhassunk, hogy a magyar gazdák megfelelő segítséget kaphassanak, hogy fiataljaink itthon boldoguljanak, és magyarként otthon érezzék magukat ezen a földön, hogy értékeink, nyelvünk, kultúránk, nemzeti szimbólumaink ne legyenek örök támadásnak kitéve, hogy ne csak adófizetői, de egyenjogú haszonélvezői is legyünk ennek az országnak, hogy ne másodrangú állampolgárokként élhessünk őseink földjén. A nemzeti erők Kárpát-medencei összefogásával, amit ez a választás biztosíthat, ha mindenki elmegy szavazni, létrejöhet egy olyan erős képviselet, amit nem lehet nem figyelembe venni Brüsszelben, de ennek hiányában érdekeinket nem lehet megfelelő, hathatós módon érvényesíteni.

Az Európai Parlamentben fenntartott, számszerű helyük csak a tagállamoknak van, tehát rajtunk múlik, hogy magyar képviselet ott lesz-e a Romániának járó helyek között. Romániában, a magyarok érdekében az 5 százalékos küszöb elérésére csak az RMDSZ-nek van lehetősége, ha Önök a listánkra szavaznak. Tudjuk, hogy érdekvédelmi szervezetünk nem hibátlan, de az erdélyi magyarság érdekeit csak ez tudja képviselni Brüsszelben, a Kárpát-medencei összefogás keretében, ha önök megadják ezt a megbízást. Aki nem megy el szavazni, az más formációkat erősít, olyan erőket, amelyek sohasem fogják a magyarság érdekeit képviselni, sőt ellenérdekeltek, és az is lehet, hogy még a keresztény Európa eszményét sem vállalják föl.

Múltunkért, jelenünkért és jövőnkért egyaránt ott kell lennünk, hogy egységes erőt mutassunk nemzeti oldalunkkal, hogy méltók maradhassunk elődeink emlékéhez, akik mindig Európát is védték azzal, hogy nemzetüket óvták, és ezért nagyon sok áldozatot vállaltak, a véráldozatot is. Nekünk csak szavazni kell.

Kérem, tegyék meg.

2019.05.23
Galéria