Kocsis Csaba fotókiállítása Margittán

Margitta és Berettyóújfalu kulturális élete, testvérvárosokhoz illően, egyre inkább összefonódik. A magyar kultúra napját hagyományszerűen együtt ünneplik (lapunkban erről beszámoltunk), de nemzeti ünnepünkön, március 15-én is megtisztelik egymás megemlékező műsorait vagy tevékenyen részt is vesznek a rendezvényeken.

Margittán idén március 13–14-én emlékeztek a ’48-as szabadságharc eseményeire, mivel 15-én nagyon sokan utaztak Nagyváradra, hogy együtt ünnepeljen a megye magyarsága. Március 13-án nyitották meg a margittai művelődési ház galériájában Kocsis Csaba berettyóújfalui fotóművész kiállítását, mely 50 fotót tartalmazott a debreceni és nagyváradi kiállítások anyagából. A művész ezzel járult hozzá a margittai ünnepség színvonalának emeléséhez. Magán a megnyitón objektív okokból nem tudott részt venni, ezért műveit a margittai galéria művészeti vezetője, Papp Gábor mutatta be az igen szépszámú fotókedvelőnek.

Ezek a képek túlmutatnak az egyszerű fénykép fogalmán, hiszen rengeteg utómunkát tartalmaznak, s ez roppant érdekessé teszi őket – fogalmazott a méltató. Kocsis Csaba fotói nem egyszerűen a realitást tükrözik, de megmutatják azt is, hogy a fotózás tárgyának hogyan kell kinéznie, illetve hogy ő miként látja vagy szeretné látni azt. Képei már-már átmenetek a fotó és a grafika között, ezáltal többek, mint egyszerű fotók, mondta Papp Gábor.

Portrék, tájképek és építmények egyaránt megjelennek fotóin, de margittai kiállításán egyértelműen az építmények domináltak. A tárlat április közepéig tekinthető meg, ha nagy lesz az érdeklődés, akár tovább is.

A megnyitón beszédet mondott Demián Zsolt körzeti RMDSZ-elnök – kifejezve örömét a testvérvárosok kulturális kapcsolatának bővülése miatt – és Árkosi Antal városi elnök. Utóbbi felhívta a figyelmet a megemlékező műsor további eseményeire, s azokra mindenkit szeretettel meghívott. A kiállítást a Gyöngyvetők Néptánccsoport két tagja, Puskás Bíborka és Kiss Imre színesítette néptánccal.

 

2019.05.27
Galéria
Grafikával nemesített fotók jellemzik lapunk munkatársának, Kocsis Csabának a munkáit
Szépszámú érdeklődő volt kíváncsi a tárlatra
A szervezők-méltatók a megnyitón: Deák Andrea, Demián Zsolt, Papp Gábor és Árkosi Antal
A néptáncosok