Bemutatjuk Szalonta falugazdászát

A Hajdúhéten a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei szervezete gazdafórumot hirdetett, s ennek révén Nagyszalonta és a környező települések magyar gazdái megismerhették a falugazdász programot, illetve a régió falugazdászát, Horvát Pétert is.

Nagy tervekkel és célkitűzésekkel tekint új feladatkörére, a falugazdászi munkára Horvát Péter, s mindenben igyekszik a gazdák segítségére lenni. A konkrétumokról, elképzelésekről a fórumot követően kérdeztük a Nagyszalontáért és körzetéért felelős szakembert. A hajdúváros szülötte, családjával itt is él, tanulmányait is itt végezte. Most a Debreceni Egyetem kihelyezett agrármérnöki szakán tanul Nagyváradon.

– Többéves gondolkodás után szántam rá magam, hogy belevágjak az egyetembe. Ezt a szakot érzem magamhoz a legközelebb. Nagyon szeretem a növényeket, állatokat. Otthon rengeteg dísznövényünk van a lakásban. Hobbim is ehhez kapcsolódik. Szabadidőmben sokat foglalkozom a virágaimmal. Szeretnék egyszer virágkertészetet nyitni, és csak ezzel foglalkozni.

Van hagyománya a földművelésnek a családjában?

– Nincs, földünk sincs. Csak az otthoni kertünk, és a saját célra tartott háziállatok. Kertünkben saját magunknak termelünk gyümölcsöt és zöldséget kisebb-nagyobb sikerrel. Tavaly ősszel építettünk egy üvegházat, amibe most salátát, spenótot és zöldhagymát vetettünk. A veteményes mellett most először próbálkozom saját magból palántát nevelni. Nem könnyű, de a végeredmény, amikor saját vegyszermentes zöldséget ehet az ember, mindennél jobb érzés.

Milyen előzmények után lett ön Nagyszalonta és környéke falugazdásza?

– Én 2015 óta dolgozom a nagyszalontai RMDSZ-irodában mint magyar állampolgársági ügyintéző. Tavaly novemberben olvastam a megyei napilapban a hirdetést, miszerint falugazdászt keresnek Nagyszalontára. Jelentkeztem, mert úgy gondoltam, ez a tanulmányaimhoz megfelelő munkalehetőség lesz. És pár nap múlva, december elején már szerződtettek is.

Milyen feladatai vannak egy falugazdásznak?

– A gazdák tájékoztatása az aktuális országos, magyarországi vagy EU-s pályázati lehetőségekről, az ezekkel kapcsolatos rendezvények megszervezése, szakmai tanácsadás a termelés, feldolgozás és értékesítés területén, gazdakataszter összeállítása településenkénti bontásban, a gazdák által megfogalmazott kérdések összegyűjtése, ezek továbbítása a megfelelő intézményekhez, szakmai szervezetekhez, a helyben lévő és működőképes szervezeti formák azonosítása, illetve felmérés készítése helyi termelőszövetkezetek megalakításához, a hagyományos termelők adatbázisba gyűjtése, termékeik, különösképpen a helyi termékek népszerűsítése, márka/védjegy létrehozásának kezdeményezése a tevékenységi területen vagy akár a nemzeti piacon, közös értékesítési programok létrehozása a gazdaszervezetek vezetőinek irányításával, a gazdaszervezettel együttműködésben szakmai rendezvények szervezése.

Mely települések tartoznak önhöz?

– Nagyszalonta mint központ és a környező kisebb-nagyobb falvak, mint például Árpád, Mezőbaj, Erdőgyarak, Ant, Tenke, Mezőbikács, Tamáshida, Inánd, Gyapjú, Váradles, Nagyürögd.

Hol lehet önt elérni?

– Nagyszalontán a Magyar Házban lévő irodában bárki megtalál hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között. De természetesen telefonon is elérhető vagyok, telefonszámom 0720/284–062, valamint e-mailen: horvat.peter89@gmail.com.

Jelenleg milyen pályázatok, támogatások érhetők el a gazdálkodók számára?

– Most az egységes agrártámogatási kérelmek leadásának határidejére és a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél igényelhető különböző támogatásokra hívom fel a gazdák figyelmét.

Mi jellemzi Nagyszalonta és környéke mezőgazdaságát? Milyen gondokkal szembesülhetnek a vidék gazdálkodói?

– Nagyszalontán és környékén főként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak, valamint zöldség- és gyümölcstermesztéssel. Mindkét ágazatot nagyban befolyásolja az időjárás alakulása. Problémát a piac árai jelenthetnek még, mivel nem mindenki tudja külföldre értékesíteni a terményét. Gondot okozhatnak a régi, sokat használt mezőgazdasági gépek, melyek megértek a cserére, ám eddig erre nem volt pályázási lehetőség. Ezért sokan várják a gépcserét támogató kiírásokat. Remélem, valóban segítségükre tudok majd lenni a gazdáknak egy-egy pályázásnál, és új, modern gépekhez juthatnak.

Mekkora földterületük van a gazdáknak? Egyénileg művelik a földeket, vagy esetleg árendába adják? Mi a jellemző?

– Ez nagyon változó. Vannak, akik néhány hektáron dolgoznak, és vannak, akik több száz hektáron. Egyre kevesebben művelik meg a földjüket saját maguk. A nagy része árendába van adva, és nagygazdák művelik.

Elsősorban mit termelnek a gazdálkodók? Milyen fajtákkal lehet jól keresni?

– Elsősorban szántóföldi növényeket termesztenek, mint például kukorica, búza, árpa, repce, napraforgó, zab, lucerna. Úgy látom, újra kezd fellendülni a saját gyümölcsös kialakítása. Többen gyümölcsös telepítésébe fogtak főként saját célú fogyasztásra, valamint a jó minőségű pálinka előállítására. Meglehet, Nagyszalonta néhány év múlva dobogós helyen végez a gyulai pálinkafesztiválon. Várok mindenkit, aki a mezőgazdaság területén dolgozik, méhészeket, állattenyésztőket, földművelőket, zöldség- és gyümölcstermesztőket, keressenek meg bátran, és csatlakozzanak a falugazdász programhoz bizalommal. Szívesen adok bővebb felvilágosítást akár személyesen, akár telefonon. Bizalommal ajánlom kollégáimat is Bihar megye területén: Antal Józsefet (Székelyhíd és környéke, 0762/386–609), Béres Tibort (Szalárd és környéke, 0742/008–485), Huszár Antalt (Margitta és környéke, 0741/778–919), Nagy Lászlót (Érmihályfalva és környéke, 0742/211–743).

 

2019.05.27
Galéria
A hajdúheti gazdafórumon Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke (a pulpitusnál) mutatta be a falugazdász program részleteit
Horvát Péter, Nagyszalonta és a környező települések falugazdásza