Meghosszabbították az adóbevallási és -felajánlási határidőt

Július 31-ig meghosszabbította a kormány a magánszemélyek 2018-as jövedelméről és társadalombiztosítási hozzájárulásáról szóló egységes nyilatkozat leadási határidejét, számolt be nemrég Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentéséről az Agerpres hírügynökség.

Az adóbevallási határidő mellett a személyi jövedelemadó 2, illetve 3,5 százalékát is július 31-éig lehet felajánlani civil szervezeteknek, egyházaknak, szociális szolgáltatóknak stb. Amint arról honlapunkon is olvashattak, az idei határidő eredetileg március 15. volt. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy akik 2019. július 31-ig a teljes adóösszeget befizetik, 5 százalékos kedvezményt kapnak.

A pénzügyminisztérium indoklása szerint a határidő meghosszabbításával az elektronikus rendszer lefagyását szeretnék elkerülni, ugyanis idéntől kizárólag on-line kell benyújtani az említett jövedelembevallást az úgynevezett privát virtuális téren (SPV; https://pfinternet.anaf.ro/my.policy) keresztül. Az egységes nyilatkozatot azoknak a magánszemélyeknek kell benyújtaniuk, akik egyénileg vagy társulási formában jövedelmet valósítanak meg Romániában és/vagy külföldön, és akik kötelesek jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizetni. Azoknak is be kell nyújtaniuk a nyilatkozatokat, akiknek nincs jövedelmük, de úgy döntöttek, hogy fizetik az egészségbiztosítási járulékot, áll a hírügynökség jelentésében.

Mindazok, akiknek fizetésből származó jövedelmük van vagy nyugdíjasok, a 230-as formanyomtatványt tölthetik ki az adójuk 2 vagy 3,5 százalékának felajánláshoz. Ezt személyesen vagy postán a területileg illetékes adóhivatalnak címzett ajánlott vagy térti vevényes levélben, illetve elektronikus úton a személyes virtuális adóhivatali térben tehetik meg. Ha rendelkeznek elektromos aláírással, itt is megtehetik: https://decl.anaf.mfinante.gov.ro/my.policy. Az ingatlanok bérbeadásból, szerzői jog átruházásából stb. származó jövedelemből az egységes jövedelembevallási nyomtatványon tehető meg az adófelajánlás. Az adóhivataloknak 90 napon belül tovább kell utalniuk a felajánlott összegeket a kedvezményezetthez.

 

2019.05.27
Galéria
A Bihar megyei közpénzügyi igazgatóság váradi székhelyén is le lehet még adni az adófelajánlási nyomtatványokat