Tudnivalók a babavárásról

Amikor egy pár úgy dönt, hogy szeretne gyermeket vállalni, már a tervezés időszakában érdemes odafigyelniük néhány olyan dologra, amely a későbbiekben megkönnyítheti a kismama terhességét, és hozzájárulhat a születendő gyermek egészségéhez. Kiss Éva egészségügyi asszisztens osztott meg néhány tudnivalót olvasóinkkal.

Nagy odaadással, odafigyeléssel és szeretettel végzi munkáját immár 12 éve Kiss Éva ápolónő, a nagyszalontai kórház újszülöttosztályát koordináló egészségügyi asszisztens, maga is boldog édesanya.

Mire figyeljen az a nő, aki babát tervez?

– Először is menjen el rutinvizsgálatra a nőgyógyászához. Emellett a leendő édesanyának csökkentenie kell a koffeinfogyasztást, és ha dohányzik, nagyon fontos az erről való leszokás.

Terhesség alatt mire kell odafigyelni?

– Fontos, hogy az édesanya beszélgessen a pocakban lévő babájával, mivel ez mindkettőjüket megnyugtatja. Ilyenkor gyakran van hányingere, gyomorégése az édesanyának, ezt enyhíteni lehet azzal, ha többször eszik kevesebbet. Reggel, felkelés előtt, még az ágyban rágcsáljon kekszet, pirítóst vagy gyümölcsöt, így csökkentheti a hányinger kialakulását. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket. Nagyon fontos a folyadékbevitel, mivel a magzatvíz cserélődik, így még több folyadékra van szüksége a kismamának. Nem elhanyagolandó a bőrvédelem sem a striák megelőzése érdekében. A terhes kismama, ha lehet, ne álljon sokat egy helyben. Kevesen tudják, de nagyon fontos, hogy minden leendő anyuka fel kell hogy készítse a szoptatásra a mellbimbóit.

Várandósan lehet-e sportolni?

– Az első 12 hétben nem ajánlatos a sportolás, mivel spontán vetéléshez vezethet. Kerülni kell minden nagyobb erőfeszítést. A kritikus időszak elteltével, vagyis miután a méhlepény a méhfalhoz tapadt, érdemes kikérnünk orvosunk véleményét is, mielőtt ismét sportolni kezdenénk. Tudni kell azt is, hogy a terhesség alatti tornázás erősíti az izmokat, javítja azok tónusát. A gyaloglás, úszás, jógagyakorlatok, pilates, aerobik, tánc mind megengedett. Ha az anyuka a terhesség előtt rendszeresen futott, folytathatja ezt is, csak rövidebb távokon.

Miben tudnak segíteni az apukák?

– A leendő édesanyák érzékenyebbek, mivel felborul a hormonháztartásuk, megváltozik az önképük, nem érzik magukat annyira vonzónak. Ilyenkor a leendő apukák kényeztessék kedvesüket, legyenek türelmesebbek, elnézőbbek, segítőkészek és empatikusak.

Mit vigyen magával a szülés előtt álló kismama a kórházba?

– Mindenekelőtt fontos, hogy előre bepakoljon. Két-három, a szoptatás miatt lehetőleg elöl gombolós hálóinget, papucsot, törülközőt, tisztálkodási szereket, evőeszközt csomagoljon. A mellbimbók védelme érdekében nagyon fontos a megfelelő védőkrém, melltampon használata is ajánlott. A kisbabának szüksége lesz kis ruhákra, sapkára, plédekre, takarókra, pelenkára, nedves törlőkendőre, popsikenőcsre, babaolajra. Meg kell jegyeznem, hogy Nagyszalonta kórházának szülészeti osztálya minden eszközzel fel van szerelve, ami a baba ellátásához szükséges, de az anyukák előszeretettel hozzák a saját babakelengyéjüket.

Milyen iratokat kell odakészíteni a kórházba indulás előtt?

– A szükséges papírok a következők: személyi igazolvány, egészségügyi kártya, mindkét szülő születési bizonyítványa és végül a házasságlevél.

Mennyi idővel a születés után kerülhet a baba az édesanyjával közös szobába?

– Ha a szülés rendben lezajlott, és a baba és az anya is jól vannak, a kötelező vizsgálatok elvégzése után két órára az újszülöttet inkubátorba tesszük, hogy könnyebben adaptálódjon a méhen kívüli élethez. Miután kivettük az inkubátorból, megfürdetjük és felöltöztetjük. Ezt követően kerül a kisbaba édesanyja karjaiba, már meg is szoptathatja, így hamarabb beindul a tejtermelődés. Ez nemcsak a babának jó, hanem az édesanyának is, mivel hamarabb regenerálódik a szervezete, és könnyebben leadhatja a terhesség alatt felvett súlyfelesleget. Részlegünk dolgozói teljes odaadással arra törekszenek, hogy elejétől kezdve az édesanya segítségére legyenek, és tanácsokkal lássák el. Úgy gondolom, hogy amikor egy édesanya anyatejjel táplálhatja babáját, örökké emlékezetes perceket él át, és ez olyan intimitást nyújt, amit senki sem vehet el tőlük.

 

2019.06.03
Galéria
Kiss Éva hasznos tanácsokkal szolgál minden leendő kismamának