Pénteken rajtol a megyei kerékpáros körverseny

Háromnapos, olimpiai kvalifikációs pontokat érő kerékpáros körversenynek ad otthont Bihar megye a hét végén. Június 7. és 9. között összesen 620 kilométeren kerekeznek a nemzetközi csapatok. Nagyvárad központjában és az útvonalakon forgalomelterelésre kell számítani.

A háromhetes Giro d’Italia mezőnye még két napra járt a veronai befutótól, amikor Nagyváradon meghirdették az idei Tour of Bihor 2.1 elnevezésű, háromnapos kerékpáros körversenyt. Június 7. és 9. között két gyorsasági szakaszon, illetve egy időfutammal kombinált hegyi szakaszon mérhetik össze tudásukat a 13 országból érkező csapatok. Ausztrália, Ausztria, Brunei, Csehország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Paraguay, Szlovénia és Ukrajna 21 hivatásos együttese mellett Romániát három csapat képviseli: a Team Novak, a Giotti Victoria és az ország válogatottja. Az öt trikó és a 10 ezer eurót meghaladó összdíjazás mellett a 2020-as olimpiai játékokra való kijutáshoz szükséges pontokért szállnak versenybe az országúti kerékpárosok.

Mindhárom napon Nagyvárad főterén lesz a rajt. Pénteken, június 7-én innen a Váradles–Nagyszalonta–Illye–Petegd–Gyanta–Harangmező útvonalon 163 km-t tekerve térnek vissza a megyeszékhelyre.

Szombaton, június 8-án a 2 kilométeres utcai pályán (Rhédey/Matei Basarab – Vámház/Sucevei – Kert/Avram Iancu utcákon) lebonyolítandó gyorsasági futam után hegyi szakasz következik Fugyivásárhely, Élesd, Nagybáród, Barátka, Erdődámos, Belényes, Kisszedres és Pádis érintésével, hegyi befutóval, összesen 156 km-es távon.

Vasárnap, június 9-én könnyebb lesz a terep: a Várad–Fugyivásárhely–Élesd–Feketeerdő–Papfalva–Berettyószéplak–Bályok–Margitta–Székelyhíd–Bihardiószeg–Nagyvárad útvonalon 183 km-t tesznek majd meg.

A Bihar megyei körverseny egyúttal a Road Grand Tour része is, ezen közel 250 nem hivatásos bringás fog részt venni a 104 kilométeres, sík és dombos terepet, illetve 8 százalékos emelkedőt magában foglaló szakaszon. A befutójuk Pádison lesz, és a profi csapatoknak kijáró versenybírók, kísérőautók és -motorosok felügyelik a sportszerűséget és a biztonságukat.

A bringás hétvégén a szervezők a gyerekekre is gondoltak: pénteken és szombaton 17 órától, illetve vasárnap délelőtt 10-től a megyei rendőrség közreműködésével közlekedésbiztonsági tanfolyamon vehetnek részt, vasárnap délben pedig maguk is rajthoz állhatnak. A versenyre feliratkozni 10 órától lehet korcsoportonként: 3-4, 5-6, 7-8, 9-10, 11-12 és 13-14 évesek kategóriájában. Minden résztvevő kap jutalmat.

A rendezvény miatt természetesen forgalomelterelésre kell számítani a megyeszékhelyen, illetve az országutakon, de erre szerda délutánig a hatóságok nem figyelmeztették a lakosságot.

2019.06.05
Galéria