Drágább lesz Váradon a bölcsőde

Több kérdésről is döntöttek a nagyváradi önkományzati képviselőtestület júniusi ülésén.

Jó hírnek számít, hogy a magyar pedagógusképző központ húsz évre ingyenes használatba kapta a Kolozsvári út 106. szám alatti épületet, a szerződést 2039. július1-ig érvényes.

Egy másik napirendi pont vitájában Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető azt javasolta ugyan, hogy ne emeljék 20 százalékkal a bölcsődei díjszabásokat, a tanács liberális többsége megszavazta azt. A 2019/2020-as tanévben így a szülőknek havonta 1427 lej hozzájárulást kell majd fizetni havi hozzájárulásként.

Jóváhagyták a város brandjét is (képünkön). Bár Pető Dalma RDMSZ-es tanácstag azt javasolta, hogy ezen tüntessék fel a város magyar és német nevét is, a polgármester azzal érvelt az eredeti változat mellett, hogy a logót szakemberek tervezték, az öt korona és a szív jelképezni a város különböző nemzetiségű és felekezetű közösségeit. A további felvetésekre azt is hozzátette: senki nem tiltja meg, hogy akár cég, akár magánszemély a logó mellé odaírja más nyelven is a város nevét.

Az ülést végigülte a Tineretului negyed lakóinak egy csoportja. Szószólójuk arra kérte a polgármestert, vonják vissza azt a tavalyi határozatot, mellyel az ortodox egyház körülbelül kilencszáz négyzetméteres telket kapott a negyedben templomépítésre. Az ott lakók szerint ugyanis nagyobb szükségük lenne aszfaltos utakra, üzletekre, esetleg bölcsődére és óvodára a negyedben, mint templomra, s azt is felvetetették: mi történik, ha a többi felekezet is építene templomot oda. Az is elhangzott, hogy míg a telkeket árverésen, 150 lejes négyzetméterenkénti áron lehet megvásárolni, addig az egyház 4 lejt fizet négyzetméterenként, ráadásul a szóban forgó telken a közösségi költségvetés keretében parkot alakítanának ki. Ilie Bolojan válaszában 2021-re ígérte a negyedbeli utcák leaszfaltozását, a templom közelségére vonatkozó kifogásra megjegyezte, egy éjszakai bárnál mégis csak jobb, ugyanakkor azt javasolta a polgároknak: forduljanak a prefektúrához, az vizsgálja felül a tanácsi határozat törvényességét.

2019.06.14
Galéria
Bihar megye székhelyet kellene reprezentálnia ennek a logónak
A Tineretului negyedet képviselték
A polgármester (középen) a prefektúrára küldte az elégedetlenkedő polgárokat