Együtt munkálkodik Szalonta és Gyula városa

Közös projekt a kulturális együttműködésért

Az európai uniós pályázatoknak köszönhetően a határ menti települések számos román–magyar közös projekt megvalósítására pályázhattak az elmúlt években. Nagyszalonta igen szoros kapcsolatot ápol Gyula városával, 2014-ben kulturális együttműködési megállapodást is aláírtak a két város vezetői, tavaly pedig ilyen témában együtt pályáztak és nyertek.

A Bihar és a Békés megyei település együttműködése új fejezethez érkezett tavaly, ugyanis együtt nyújtották be az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz, majd nyerték meg a támogatást a RO–HU 280-as, Kulturális együttműködés Nagyszalonta–Gyula határ menti térség lakossága körében elnevezésű pályázatot. A közös projekt nagyszalontai nyitókonferenciáját a múlt hónap elején tartották a hajdúvárosi polgármesteri hivatal kis gyűléstermében. Jelen voltak Gyula önkormányzatának, a projektben részt vevő intézményeknek és egyesületeknek a képviselői, szakemberek. Török László polgármester köszöntője után Patricia Ivanciuc jegyző, a projekt nagyszalontai vezetője ismertette a közös kulturális projektet.

Az együttműködés célja többek között az, hogy kiépüljön egy fenntartható, határon átnyúló együttműködés a kulturális örökség eszközeinek segítségével. A projekt megvalósítási ideje egy év. Ez alatt Nagyszalontán a következő kulturális rendezvényeket szervezik meg: májusban a Múzeumok hosszú éjszakáján várják az érdeklődőket a Csonkatoronyban található Arany János Emlékmúzeumba, az Arany-portához, illetve a Maria parkban található tájház-múzeum kertjébe; utóbbi helyszínen román nyelvű hagyományos kaláka és dalest várja az érdeklődőket. Júniusban színházi fesztivált tartanak a Csonkatorony kertjében magyar és román nyelvű előadásokkal; augusztusban pedig filmfesztivál várja az érdeklődőket, ugyanis a híres, nagyszalontai származású rendező, Marian Crișan közreműködésével a határmentiség témáját bemutató, három román és három magyar filmet vetítenek le.

Kónya István, Gyula alpolgármestere az ő tevékenységeiket ismertette. A projekt magyarországi részének legfontosabb eleme az Arany János legismertebb elbeszélő költeményét, a Toldit feldolgozó rövidfilm elkészítése. A film 35 szereplő részvételével valósul meg, és olyan ismert személyek is szerepelnek majd benne, mint Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész vagy Fekete László erősportoló. Az ismertetőből azt is megtudtuk, hogy a Csonkatorony udvara és az Arany-porta is szerepel a forgatási helyszínek között. A film premierje Nagyszalontán lesz augusztusban, a filmfesztiválon, utána pedig a gyulai közönségnek is levetítik a filmet.

Nagyszalonta és Gyula város közös projektjének költségvetése 80 000 euró, ezt az összeget egyenlő arányban fordíthatja programjainak megvalósítására a két város. A konferencia közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

2019.06.24
Galéria
A gyulai partnerek nevében Kónya István alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és ismertette a projekt rájuk eső részét
Patricia Ivanciuc nagyszalontai jegyző a hajdúvárosi rendezvényeket sorolta
A részt vevő civil szervezetek és önkormányzatok képviselői mellett számos szalontai polgár is megjelent a projektindítón
Kulcsszavak: