Márciusban sem fogadták el a megyei költségvetést

Bár a Bihar Megyei Tanács március 20-i rendes ülésén megjelent a Nemzeti Liberális Párt teljes, 17 tagú frakciója, eddigi taktikájukhoz híven továbbra is inkább szabotálták, mint segítették a megyei önkormányzat működését.

A liberálisok ismét ellene szavaztak az új szociáldemokrata párti tanácstag beiktatásának, és nem hagyták jóvá a megye költségvetését, bár az utóbbi határozattervezet vitájában mindhárom kérdésükre választ kaptak. Pásztor Sándor tanácselnök ugyanis elmondta, hogy a Rimanóczy szálloda megvásárlására elkülönített összeg sokkal kedvezőbb az esetleges piaci árnál, a székelyhídi volt mezőgazdasági bank épületében a rendőrség mellett a csendőrség kaphat majd helyet, Ioan Mang alelnök pedig arról beszélt, hogy a nagyváradi egykori pénzügyi palota (a Fő utcai volt járóbeteg-rendelő) felújításáról azért kell megvalósíthatósági tanulmány, mert kormánytámogatást remélnek az épületre, hogy ott a megyei tanács új székhelyét alakítsák ki.

A liberálisok tehát nem szavazták meg a költségvetést, ennek több negatív következménye is van. Mint azt Pásztor Sándor az ülés után elmondta, saját forrásaikból a bérek mintegy 40 százalékát tudják csak kifizetni áprilisban, gond lesz a tej-kifli program, a diófási és a papfalvi egészségügyi központok, a gyermekvédelmi főigazgatóság finanszírozásával, nem lesz miből befizetni a fináncnak a bérek utáni illetékeket és járulékokat, de a közszolgáltatási (áram, telefon stb.) és rezsiszámlák kifizetésével is gond lesz.

Ami a 18. tanácsosi mandátumot illeti, a tanácselnök szerint az ő beiktatásával oldódhat majd meg a helyzet. A parlamentben már elfogadták azt a jogszabályt, mely szerint ezentúl a bíróság érvényesíti a megyei tanácsosok mandátumát. Ha senki sem fordul az Alkotmánybírósághoz, a törvény heteken belül életbe léphet, így az április végére tervezett következő ülésen már ismét 35 tanácstag ülhet az asztalnál.

Hosszas vita volt a márciusi tanácsülésen annak kapcsán is, hogy a megyei tanács kártérítésért polgári pert indítson-e Kiss Sándor volt tanácselnök és a Selina Kft., illetve ennek vezérigazgatója, Beniamin Rus ellen egy 2006-os telekügylet kapcsán, mielőtt március 31-én lejárna az elévülési határidő. Senki sem ellenezte a per megindítását, de a kereset tartalmának és formájának meghatározása főként a jogász végzettségű tanácstagokat újra és újra hozzászólásra késztette.

Továbbra sem fogadták el viszont a liberálisok a megyek köz- és magántulajdonának leltárát, a speciális iskolahálózatot vagy épp az Ipari Parkok Rt. költségvetését.

2018.03.22
Galéria
Jelen voltak ugyan a Nemzeti Liberális Párt tanácsosai, de a legfontosabb kérdésekre nemet mondtak
Kulcsszavak: