Lehetséges a banki békéltetés

Talán kevesen tudnak-tudunk róla, de vitatott bankügyekben is kérhetünk békéltetést. A szolgáltatás 90 napig ingyenes.

Bihar megyében is bemutatkozott a napokban a Pénzügyi Békéltető Testület (Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar – CSALB). A központot 2015-ben hozták létre a 2013/11-es európai uniós direktívát alkalmazva, azonban kevesen tudnak működéséről, ezért indultak országjáró, tájékoztató körútra. Nagyváradon Liviu Fenoghen igazgató, Alexandru Păunescu, a koordináló bizottság tagja, Mihai Tănăsescu ügyvéd, békéltető, illetve egyik civil partnerük, a Finzoom pénzügyi portál igazgatója, Irina Chiţu beszélt a központról, annak munkájáról, eredményeiről.

A banki békéltetés lényege, hogy a vitatott kérdéseket békés úton rendezzék az ügyfél és a bank között. A vitatott banki kérdéseknél a békéltetést mindig az ügyfél kezdeményezheti, egyetlen feltétellel: bizonyítsa, hogy kért megoldást a vitatott helyzetre a banktól, de vagy nem kapott kedvező választ, vagy választ sem kapott. Ezt akár a banknak küldött e-mail bemutatásával is megtehetik. A www.csalb.ro honlapon on-line is kitölthetik a kérelmet, de van kinyomtatható változat, amit postán is elküldhetnek. A békéltető az egyeztetések végén egy határozatot nyújt be a feleknek, ami 15 napon belül lép életbe, és a bírósági döntéssel egyenértékű. Fontos tudni, hogy a békéltetés során született dokumentumokat egy esetleges peres eljárásban a felek nem használhatják bizonyítékként.

A központ 21 békéltetővel áll kapcsolatban, közülük jelölik ki az egyes ügyekben eljárókat. A felek visszautasíthatják a kijelölt személyt, ilyenkor más kapja meg a feladatot. Ahhoz, hogy valaki békéltető lehessen, legalább tízéves gazdasági-pénzügyi tapasztalattal kell rendelkeznie. Az eljárás során a méltányosságot is vizsgálja a békéltető, például azt, hogy az ügyfeleket megfelelően tájékoztatták-e a kamatokról, kezelési költségekről vagy a lehetséges árfolyamváltozásokról.

Bárki válhat fizetésképtelenné például a munkahelye vagy a házastársa elvesztése miatt, akivel addig közösen törlesztették a hitelt, de akár egy gyermek születése miatt is emelkedhetnek a család költségei. A pénzügyi portál vezetője azt is elmondta: ilyen esetekben a legrosszabb, ha nem fizetjük tovább a hitelünk részleteit. Fordulhatunk a bankhoz átütemezésért, s ha ott nem járunk eredménnyel, kezdeményezhetjük a békéltetést. A portálon egyébként bárki összehasonlíthat különféle hitellehetőségeket is.

Az elmúlt három évben több mint 700 esetben járt sikerrel a békéltetés, csak tavaly több mint egymillió euró maradt az ügyfeleknél a békéltetések nyomán. Tavaly és ez év első hónapjaiban 26 esetben fordultak hozzájuk Bihar megyéből, ami a kérések kevesebb mint 2 százaléka. A kérések legtöbbje, 49 százaléka Bukarestből és Ilfov megyéből érkezik a központhoz, melynek működéséről, eredményeiről részletesebben a következő lapszámunkban olvashatnak.

2019.06.25
Galéria
Irina Chiţu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Păunescu és Liviu Fenoghen