Adócsökkentést javasol 2019-re az RMDSZ

A nagyváradi önkormányzat április 26-ára tűzte ki a jövő évi helyi adókról és illetékekről szóló közvitát. KIREI MELINDA, a váradi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője ennek kapcsán elmondta: adócsökkentést indítványoznak, és meghosszabbíttatnák a módosító javaslatok beküldési határidejét.

Nagyvárad önkormányzata döntéshozó testületének RMDSZ-es frakcióvezetője március 22-én arról tájékoztatta a sajtót, hogy egy héttel korábban közzétették az önkormányzat honlapján a jövő évi adókról és illetékekről szóló közvita hírét. Korainak tűnt a dátum ahhoz, hogy a 2019-es számokról tárgyaljanak, ezért utánanézett, s kiderült: az önkormányzatoknak törvényi kötelességük április 30-áig megtenni ezt. A módosító javaslatokat, hozzászólásokat március 30-áig várják a mailto:primarie@oradea.ro e-mail-címre.

Az RMDSZ a határidő meghosszabbítását indítványozza, mondta Kirei Melinda, hiszen máskor akár a közvita dátuma előtti napig fogadták a javaslatokat, kétséges hát, hogy ebben az esetben 26 napra lenne szükség a beérkező hozzászólások feldolgozásra. A frakcióvezető ugyanakkor arra is kérte a váradiakat, küldjék el az említett címre javaslataikat, különös tekintettel arra, amit felfedezett a tervezet kapcsán. Abban ugyanis az szerepel, hogy bár az infláció tavaly 1,34 százalékos volt, ennek ellenére a tervezet kidolgozói meg akarják őrizni az idei adószintet, nem emelik azt az infláció mértékével. Azonban 2015-ben és 2016-ba is negatív volt az infláció, –0,6 illetve –1,5 százalékos, ennek ellenére sem tavalyelőtt, sem tavaly nem csökkentek ennek megfelelően az adók és illetékek. A frakcióvezető ezért bejelentette: az RMDSZ-frakció 2019-re 3 százalékos adócsökkentés javasol. Az így kieső önkormányzati bevételek pótlására az egyes keretszerződések felülvizsgálatát vagy éppen felbontását javasolják majd, illetve azt, hogy az önkormányzat szükség esetén kereskedelmi bankok nyújtotta hitel helyett éljen az államkincstártól kedvező feltételekkel felvehető kölcsön lehetőségével.

2018.03.22
Galéria
Kirei Melinda, az RMDSZ nagyváradi városi tanácsi frakciójának vezetője hívta fel a figyelmet az adótervezetre