Útkorszerűsítésekről, renoválásokról döntött a városi tanács

Két tucatnál nem sokkal több határozati javaslat szerepelt a nagyváradi helyi tanács hétfői rendkívüli ülésének napirendjén. Többségük utcák modernizálásáról és belvárosi épületek homlokzat-felújítására vonatkozott. Mindet el is fogadta a többség.

Több helyi tanácsos távollétében, de a minősített és egyszerű többséget igénylő döntésekhez szükséges létszámban ülésezett hétfőn koradélután a megyeszékhely önkormányzatának döntéshozó testülete. A legtöbb napirendi pont az egykori Oncsa telep és Hegyalja néhány utcájának korszerűsítésére vonatkozó műszaki-gazdasági terv volt. Ezek szerint a Ion Alexi, az Al. Todea, a Cucului, a Macului, a Ion Pop Reteganul és a Gh. Pituț utcákat korszerűsítik, utóbbit csatornázzák is, továbbá esővíz-elvezető szivattyúállomást is építenek. A szociáldemokraták tartózkodása mellett elfogadta a tanács a Piersicilor, a Saligny és a Szüret (ma Viilor) utca korszerűsítéséhez szükséges kisajátítások tervét is.

Nyolc belvárosi ingatlan renoválásának műszaki-gazdasági tervét is jóváhagyták, ezeket ellenszavazat vagy tartózkodás nélkül. A dokumentumok szerint új tetőt kapnak és felújított, egységes, a védett műemléki környezetbe illeszkedő homlokzatot az alábbi emeletes házak: a Nagysándor (ma Aurel Lazăr) utca 3., 6., 15., a Teleki (ma Primăriei) utca 2. és 10., az Ezredévi Emlékteret határoló Libertății utcai 10. és 18. szám alatti, illetve az Arany János utca 2. szám alatti. Utóbbinak az udvari homlokzatát és a lépcsőházát is renoválják a tervek szerint.

A határozatok apropóján Kecse Gabriella RMDSZ-es tanácsos hozzászólásában emlékeztette az elöljárókat, hogy a Szacsvay iskolára is ráférne már a teljes renoválás, és ezt meg is ígérték. Legalább a tetőjavítást kezdjék el még a vakáció alatt. Választ nem kapott.

Panorámabusz

A tanácsülésen egyebek mellett jóváhagyták a Helyi Közszállítási Vállalat által forgalomba állított városnéző panorámabusz használatának díjszabását. Igaz, a jármű már néhány hete furikázza munkaszüneti napokon a Váraddal ismerkedni akarókat. A most elfogadott határozat szerint felnőtteknek 10, diákoknak, egyetemistáknak 5 lejbe kerül egy jegy, a 6 évesnél fiatalabb gyerekek felnőtt kísérővel ingyen utazhatnak. Az Iveco Cabrio busz bérbe is vehető: legfeljebb 15 kilométeres távra és 2 órára 600 lejért + áfa. Az ezt meghaladó távolságot kilométerenként 25 lejért+áfa, a sofőr munkadíját pedig óránként ugyanennyiért számlázzák.

2019.07.15
Galéria
(Archív felvétel)