Premontrei öregdiákok találkozója különleges születésnappal

Kilencvenéves lett júliusban PÁSZTAI OTTÓ, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke. Az öregdiákok minden hónapban találkoznak, így természetesen a júliusi összejövetelen megünnepelték alapító örökös elnökük születésnapját.

Májusban az egyesület megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelték a váradi premontrei öregdiákok, most pedig az elnök 90. születésnapját. Amúgy is minden alkalommal felköszöntik azokat az öregdiáktársakat, akik abban a hónapban ünneplik név-, illetve születésnapjukat, de hát a kilencvenedik kiemelkedő és különleges esemény.

A találkozót megszokott módon a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban tartották meg. Vonház Antal, az egyesület titkára köszöntötte a résztvevőket, majd Tóth L. Ágnes Az evolúció és az egyház című előadása hangzott el. Volt szó Charles Darwin híres művéről, A fajok eredetéről, az életről mint kozmikus jelenségről, az egyház hagyományos világképéről és az újkori tudományos szemléletről, valamint a teremtés- és fejlődéselmélet összeegyeztetéséről.

Ezután köszöntötték föl az egyesületi társak, barátok Pásztai Ottót, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének alapító elnökét, akit januárban a tagság tisztelete és szeretete jeléül örökös elnöknek is választott, és aki július 8-án töltötte be kilencvenedik életévét. Az ünnepelt frappánsan versbe szedte eseménydús életútjának fontosabb mozzanatait. És hogy mit is kíván születésnapja alkalmából? „Matuzsálem-korom tartson, / Lelkierőm tovább hajtson, / Legyünk szeretteink között / Sorsunk arra ösztönözött.” Húgának, Pásztai Mártának – aki szintén júliusi születésű, és ugyancsak aktív tagja az egyesületnek – szánt születésnapi köszöntőjét, jókívánságait is verses formában adta elő Pásztai Ottó. Egy Goethe-idézettel fejezte be mondandóját: „A boldogságot nem lehet ajándékba kapni, / Egyetlen titka: adni, mindig csak adni. / Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet / És sok- sok önzetlen, tiszta szeretetet.”  Végül „elővarázsolták" a tortát, amelyet az elnök és hitvese, Pásztai Katalin hozott, és az áldomások után a koccintás sem maradt el.

2019.07.30
Galéria
Pásztai Katalin és Pásztai Ottó