Drágították a vízdíjat és a távfűtést

Július utolsó napján tartotta rendes havi ülését Nagyvárad önkormányzatának döntéshozó testülete. A több mint nyolcvan napirendi pont között pénzügyek is szerepeltek.

Augusztus elsejei hatállyal többe kerül Nagyváradon a víz- és csatornázási szolgáltatás. A helyi tanácsban kétharmados többségben lévő nemzeti liberális párti (NLP) önkormányzati képviselők szavazatával a szerdai ülésen jóváhagyták a tarifák úgymond inflációhoz igazítását. Az RMDSZ-frakciót vezető Kirei Melinda azt tudakolta, hogy az esővíz-elvezetés árát akkor miért 8 százalékkal drágították. Válaszában Florin Birta alpolgármester előrebocsátotta, hogy az ország 45 szolgáltatója közül a váradi a 42. a díjszabások mértéke szerint. Az esővíz-elvezetés tarifáját pedig legutóbb 2013-ban módosították.

A mától érvényes vízdíj tehát a következőkből áll össze: ivóvízért 3,75 lejt kell fizetni köbméterenként (az eddigi 3,60 helyett), szennyvíz-elvezetésért és -tisztításért 2,27 lejt (2,17 volt) és esővíz-elvezetésért 0,49 lejt (0,45 helyett).

Vitát kavart a tanácsülésen a távfűtési szolgáltatás drágításának terve is. Liviu Sabău-Popa, a szociáldemokrata párti (SZDP) frakció vezetője hiányolta az előterjesztésből az összehasonlítást a más megyékbeli távfűtési árakkal, mint amilyet a vízdíjemelésre vonatkozó dokumentációhoz mellékeltek. Hiányolt egy tanulmányt is a helyi lakosság fizetőképességéről, mert szerinte már most drágább a fűtés Váradon, mint a magasabb átlagkeresetű nagyvárosokban, mint amilyen Kolozsvár és Temesvár. A határozathozatal elnapolását javasolta a tanulmány elkészültéig. Ezt az indítványt a többség elutasította. Florin Birta a tarifaemelést azzal indokolta, hogy az árakat az országos energiahatóság szabja meg, nagyon kevéssé térhetnek el ettől. A különbséget a városkasszából hozzáadott szubvenciók okozzák, és Várad a minél kevesebb szubvenciót preferálja, mert inkább a szolgáltatás korszerűsítésére, beruházásokra fordítja a pénzt. Az eredeti előterjesztés végül 18 igen szavazattal 4 ellenében, 2 tartózkodás mellett átment.

A lakossági távfűtési tarifa gigakalóriánként mindössze 45 banival emelkedik most (magasabb szubvencióval) 325,78 lejre, de a nem háztartási felhasználóknak 23,03 lejjel kell többet fizetniük érte (432,27 lejt gigakalóriánként az eddigi 409,24 helyett). Az új díjszabás augusztustól októberig érvényes, tehát a fűtési szezon kezdetekor újabb drágítás várható.

Napirenden szerepelt a hőszolgáltató éves energetikai mérlege is. Kirei Melinda rámutatott, hogy most a 2016-ra vonatkozó van előttük, holott a törvény évente kötelezi a szolgáltatót ennek a dokumentumnak az összeállítására. Stănel Necula, a cég vezérigazgatója arra hivatkozott, hogy már nem is érvényes ez a kötelezettség, az RMDSZ-es frakcióvezető viszont emlékeztette arra, hogy Necula saját jelentéséből idézte a vonatkozó törvényi előírást.

A jogszabályi hivatkozásokban fellelhető hibákat tette szóvá a helyi tanácsos annál a határozattervezetnél is, amivel további 414 200 lejjel egészítették ki a Nagyváradra és környékére irányuló idegenforgalom fellendítéséért felelős önkormányzati ügynökség amúgy is igen magas idei költségvetését. 2019-re a város „tagdíjként” 6,2 millió lejt fizetett be az ügynökség kasszájába. A mostani kiegészítést azzal indokolta az előterjesztés, hogy az áprilisi centenáriumi rendezvényre, illetve a fugyivásárhelyi fogathajtó versenyre „fogják” költeni. Kirei Melinda kifogásolta a jövő idő használatát, hiszen mindkét rendezvényen túl vagyunk már. Florin Birta alpolgármester azt magyarázta, hogy annak idején kifizette az ügynökség, amit kellett, most a hiány pótlására kell a pénz. Ezzel csak az a baj, hogy az összegek átcsoportosításához tanácsi határozat lenne szükséges, vélte az SZDP-s frakcióvezető, de Birta szerint nem kell ilyesmi. azt is hozzátette, ha az elszámolások nem lesznek rendben, azt a számvevőszék úgyis kideríti. Az ellenzéki tanácsosokat nem győzte meg az érvelés, sőt az egyik NLP-s városatya is a büdzsékiegészítés ellen szavazott, de a minősített többséghez így is elegen voltak utóbbi frakciótársai, s a határozat átment.

A szerdai tanácsülésen egyébként első polgármester-helyettesnek választották meg Florin Birtát, s rögtön gyakorolhatta is a szerepet, mert Ilie Bolojan távollétében a legtöbb felvetett kérdésre ő válaszolt.

2019.08.01
Galéria
A liberális párti tanácstagok szavazták meg az emeléseket
Florin Birtát (jobboldalt) első polgármester-helyettesnek választották