Hogyan védekezzünk a hőség ellen?

A hirtelen jött nagy meleg, amikor gyorsan kúszik fel a hőmérő higanyszála, bizony sokaknak okoz panaszokat, hiszen a hőségnek számos következménye van az egészségi állapotunkra. Tamás Arany Hajnalka gyógyszerészt kérdeztük a témáról, s arról is, hogy mit kell tenni napszúrás és kiszáradás esetén.

A kánikula szinte mindenkit megvisel, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, amelyeknek tagjai még inkább oda kell hogy figyeljenek magukra, illetve a környezetüknek rájuk. Ilyenek például a kisgyermekek, a krónikus betegségben szenvedők, mint a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők, illetve általában az idősek. Tamás Arany Hajnalka nagyszalontai gyógyszerésztől érdeklődtünk, miként legyünk elővigyázatosak.

Elmondta, hogy az agy hőérzékelő központja a hipotalamusz, amelynek neuronjai termosztáthoz hasonlóan érzékelik, ha a testhőmérséklet a kívánatos értéknél alacsonyabb vagy magasabb, és ennek megfelelően fokozzák vagy mérsékelik a szervezet hőtermelését, illetve hőleadását. Például meleg ételek fogyasztásakor a hipotalamusz a belső testhőmérséklet növelésével a vér áramlását a bőrbe irányítja, és jelez a szervezetnek, hogy hőleadással, azaz izzadással hűtse le a testet.

– Hogyan védekezhetünk a hőség ellen?

– Zuhanyozzunk langyos vízzel naponta akár többször is. Érdemes ventilátort vagy légkondicionálót használni 1-2 órán át. A déli órákat töltsük zárt, sötét helyiségben. Fogyasszunk a szokásosnál több folyadékot: vizet, teát, szénsavmentes gyümölcsleveket, paradicsomlét, aludttejet, leveseket. Viseljünk kalapot, napszemüveget, világos színű pamut öltözetet. Ha a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, és nem vigyázunk, kiszáradhatunk, napszúrást, hőgutát, hőpangást is kaphatunk.

– A napszúrást hogyan lehet kezelni?

– Nagyon fontos, hogy hűvös helyiségbe juttassuk a beteget, 30 fokos szögben megemelt felsőtesttel feküdjön, apró kortyokban fogyasszon hűvös folyadékot, láz estén pedig lázcsillapítót kell bevennie, valamint multivitaminos pezsgőtablettát kell feloldanunk a beteg számára, hogy azt meg tudja inni.

– Mit lehet tenni kiszáradás esetén?

– Először is pótolnunk kell a folyadékot, valamint elektrolit-pótlásra is szükség van. Fogyasszunk magas rosttartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Végül pár hasznos tanács: védjük a bőrünket megfelelő fényvédő krémmel! Világos bőrűeknek az 50+ UV-faktoros készítmények javasoltak, sötét bőrűeknek a 20+ vagy 30+ faktoros készítmények is elégségesek. Nagyon fontos, hogy szedjünk antioxidánsokat tartalmazó gyógyhatású készítményeket, mivel azok védenek a bőrrák kialakulása ellen. A legfontosabb antioxidánsaink az A-, C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin, a réz, a cink.

2019.08.12
Galéria
A nagy meleg a vízparton elviselhetőbb
Tamás Arany Hajnalka gyógyszerész