Ingyen kóstolhatók az ünnepi sütemények

Az idei Nyitott ablak Európára rendezvénysorozat egyik újdonsága, hogy elkészült Nagyvárad süteménye és Biharország tortája. A cukrászkülönlegességek még ma és holnap délután ingyen megkóstolhatók a váradi Fan Ice cukrászdában (a Barátok temploma mellett).

Elsőként a Partiumban és Erdélyben ünnepi édességeket is kínálnak a nagyközönségnek a Nyitott ablak Európára szervezői, egészen pontosan a Bihar Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány, együttműködésben a Fan Ice, illetve a Bacio Dolce cukrászdával. A Nagyvárad belvárosára jellemző építészeti stílus ihlette a szecessziós desszert elnevezésű süteményt, Biharország tortája pedig a határ két oldalán elterülő Bihar és Hajdú-Bihar megye szoros kapcsolatának a jelképe.

Mindkét cukrászati remek a Fan Ice cukrászda saját laboratóriumában készült, tudtuk meg Ludescher Gabriella cégvezetőtől. A sütemény emlékeztet a zserbóra, de mákos-diós-almás-szilvalekváros tölteléke különlegesen harmonizáló ízeket egyesít. A süteménykockák tetejét pedig – a szecessziót idézve – stilizált marcipántulipán díszíti, a mintát Stern-palotán látható virágmotívum ihlette. A krémsajtos-fahéjas-szilvás torta tetején az összetartozás hangsúlyozásaként a két szomszédos megye térképét formázó díszítés kapott helyet.

A kétféle finomságot hétfő délután először a nagyváradiak kóstolhatták meg, és láthatóan mindenkinek elnyerte a tetszését. Ma a debreceni Virágkarnevál közönsége is megízlelheti a kreációkat, de a váradi ünnepségek idején – vagyis ma és holnap délután 5-től este 8-ig – a Fan Ice cukrászdába betérők ismét ingyenes kóstolón vehetnek részt.

Az említett cukrászdában, illetve a Bacio Dolcéban (a Kossuth utcai neológ zsinagóga mellett) meg is vásárolhatók a desszertek, és Ludescher Gabriella elmondása szerint rendelésre máskor is elkészítik, ha van rá igény.

2019.08.20
Galéria
Biharország tortája
Gyorsan fogytak az ízletes és szemet is gyönyörködtető desszertek
Ludescher Gabriella örömmel konstatálta, hogy ízlenek a finomságok