Nagyvárad nem volt őszinte Debrecennel

Mivel többen is érdeklődtek, hogy miért maradt el a látványos menet- és néptánccsoportok programja az idei nagyváradi virágkarneválon, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben adott tájékoztatást PETŐ DALMA nagyváradi önkormányzati képviselő, a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány aligazgatója és SZABÓ JÓZSEF megyemenedzser. Az említett kérdés mellett a nagyváradi önkormányzat által a programszervezésben okozott több problémáról is szóltak. A közlemény alább olvasható.

Szabó József megyemenedzser hangsúlyozta, hogy az idén immár 14. alkalommal tartották meg a Nyitott ablak Európára elnevezésű rendezvénysorozatot, amikor is a debreceni virágkarnevál alkalmából több virágkocsit is áthoznak Nagyváradra. Sajnálatos és szerencsétlen módon visszatérő „motívum” hogy az utóbbi időben a nagyváradi polgármesteri hivatal részéről volt olyan érzése a szervezőknek, hogy nem az ünnepi program gördülékenységéért dolgoznak, hanem több esetben is fondorlatos módszerekkel akadályozzák annak hatékony megszervezését, lebonyolítását. Ezek felett nem lehet szemet hunyni, ugyanis nagyok sok nagyváradi és Bihar megyei, érmelléki magyar ünnepét próbálják ellehetetleníteni.

Szabó József szerint tavaly is voltak már próbálkozások a városháza részéről a programok akadályoztatása céljából, volt, amikor a polgármesteri hivatal képviselője a felvonuló magyarországi csoport kezéből csendőri segédlettel szedette ki a magyar zászlót, de idén is megtörtént az, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatal egyszerűen nem akarta, hogy a magyar Szent Koronát ábrázoló virágkocsi átjöjjön Nagyváradra és Bihar megyébe. Az indokokat nem ismerjük, de egy korábbi városházi sajtótájékoztatóból is kiderül, hogy a váradi polgármesteri hivatal eleve nem számolt a Szent Korona érkezésével. Ezt alátámasztandó a denagy.hu portál anyagában, mely erről a sajtótájékoztatóról ír, eleve nem tartalmazza a Szent Koronás virágkocsit. Ez alkalommal is csak azért láthattuk itt a Szent Koronát ábrázoló alkotást, mert a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke, Pásztor Sándor személyesen egyeztetett erről Papp László debreceni polgármesterrel és jelezte, hogy mindenkép ragaszkodik az országalmát, jogart, koronát bemutató kompozícióhoz, és legrosszabb esetben, ha Nagyvárad tovább tiltakozik, csak Érmellékre viszik ezt az alkotást.

A másik komoly gond az, hogy idén először nem vonulnak fel Nagyvárad utcáin a Debrecenből érkező virágkocsik, sem az ezeket kísérő táncosok azzal a komolyan nem vehető indokkal, hogy a felújítások miatt nem használható az útvonal. Már megtalálható az interneten az a szerda reggel készített videó, amelyen végig követhető a virágkocsik tavalyi váradi útvonala, s amely ellentmondást nem tűrően bizonyítja, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatal egyszerűen nem mondott igazat, sőt rádión és újságban is a hamis érvet ismételgette, és mondvacsinált okok miatt maradt el idén a látványos felvonulás, amelyet ezúttal is nagyon sokan vártak.

Pető Dalma, az eseményt szervező Bihor–Hajdú-Bihar Eurórégió Alapítvány aligazgatója, váradi önkormányzati képviselő szerint felháborító, hogy az idén nem állíthatták fel a főtéren a színpadot, így nem tudtak fellépni a menettáncosok, akiknek műsora a virágkocsis felvonulás mellett sajátos hangulatot teremtett volna a fesztiválnak, és akik között délvidéki, szerbiai magyar csoport is lett volna. A csoport megérkezett, de a produkciót nem adhatták elő. „Azért nem kerülhetett sor erre a programra, mivel a nagyváradi polgármesteri hivatal engedélyezte ugyan a színpad felállítását, érvényes urbanisztikai engedéllyel rendelkeztünk, de nem engedélyezte rá a programot: lehet színpadunk, program nélkül. Ez azt jelenti, hogy az a 94 felvonuló gyermek nem tudja bemutatni produkcióját, amelyre oly lelkiismeretesen készültek. Román és magyar fiatalokról van szó, akiknek fellépése emelte volna a program színvonalát, hangulatát, de egy érthetetlen és rosszindulatú döntés miatt nem adhatták elő műsorukat. A Polgármesteri Hivatal döntését meg fogjuk támadni, de a törvényt betartjuk abban a reményben, hogy ehhez hasonló »baki« ezentúl már nem fog megtörténni.”

Az is tény, hogy a Bihor–Hajdú-Bihari Eurórégió Alapítványnak kellett olyan költségeket is átvállalnia, amelyeket egyébként a váradi polgármesteri hivatal vállalt és kellett volna finanszíroznia. Arról van szó, hogy a virágkocsikat ideszállító és az azokat felügyelő debreceni kollegák számára megfelelő színvonalú szállást és ellátást sem voltak képesek biztosítani, valamint a szükséges útdíjakat sem fizették ki a városháza illetékesei. Ennyit a Nagyvárad önkormányzatának „vendégszeretetéről”, „gondoskodásról” és őszinteségéről Debrecen és a magyarság irányába.

Sajtóközlemény

2019.08.21
Galéria