Ünnepelnek a Fekete-Körös völgyében

Szeptember első hétvégéjén ez évben is megtartják a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. Három napon át három helyszínen várják a szórványközösségek tagjait. Szobrokat is avatnak.

A Belényesi-medence magyarsága számára 2013-ban indította útjára a Bihar megyei RMDSZ-szervezet az egyházakkal, helyi RMDSZ- és civil szervezetekkel közösen a háromnapos rendezvényt, melyet minden évben szeptember első hétvégéjén szerveznek meg. Borsi Imre Lóránt, a társadalmi szervezésért felelős megyei ügyvezető alelnök az eseményről tartott hétfői sajtótájékoztatón közölte: az idei rendezvényt szeptember 6-7-8-án tartják meg, s ahogy minden évben, a szombati családi nap helyszíne Köröstárkány lesz, pénteken Belényessonkolyoson, vasárnap pedig Belényesújlakon várják majd az érdeklődőket.

Ez az év rendhagyó, ugyanis nem egy, hanem két mellszobrot is felavatnak a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok alkalmával: Mátyás királyét Belényessonkolyoson pénteken, II. Rákóczi Ferencét pedig Belényesújlakon. A második magyar napok után fogalmazódott meg a szervezőkben, hogy a rendezvények mellett valamilyen értéket is felmutassanak, maradandó nyomot is hagyjanak, így az évek során Belényesbe Petőfi Sándor, Köröstárkányba Bartók Béla, Magyarremetére Szent László, Várasfenesre IV. Béla szobra került. A kisnyégerfalviak Bocskai István szobrát kérték, a körösjánosfalviaknak pedig még dönteniük kell arról, kinek állítanának emléket.

A köröstárkányi szombati programokról Mikló Ernő helyi RMDSZ-elnök többek között elmondta: a konfirmáltak találkozójára idén több mint hatvan személyt és családjukat hívták meg, azokat, akik 30, 40, 50 vagy 60 éve konfirmáltak. A családi napon a gyermekeket ugrálóvárral, kézműves-foglalkozással várják, ezeken ingyenes lesz a részvétel. A szarvasi (Magyarország) fúvósokat is többször hallhatják a nap folyamán, és idén először tűzijátékkal zárul a program, melynek visszatérő fellépőjeként a debreceni Hajdú Táncegyüttest is láthatják majd.

Vasárnap Belényesújlakon adják majd át a Zsisku Jánosról elnevezett díjat. Ezt olyanok kapják, akik sokat tettek a szórványközösségekért, mondta Grim András, a megyei RMDSZ-szervezet szórványért felelős ügyvezető alelnöke. Hozzátette: a sebes-Körös-völgyi és a réz-hegységi magyar napok után a fekete-Körös-völgyiekkel zárulnak az idei szórványprogramok. A Belényesi-medencében egyébként mintegy négyezren élnek.

Végezetül Borsi Imre Lóránt elmondta, hogy a rendezvényt a Bihar megyei tanács és egyes helyi önkormányzatot támogatták, az érmelléki polgármesterek is nagyban segítik a rendezvényt, melynek programjaira idén ingyenes buszjárattal is eljuthatnak majd a környék lakói.

A részletes programot alább olvashatják.

BELÉNYESSONKOLYOS

Szeptember 6., péntek

Hagyományőrző néptáncgála az általános iskola udvarán;

17 óra: Ünnepi istentisztelet a református templomban; Mátyás király szobrának felavatása a templom előtti téren;

18 óra: Néptánccsoportok felvonulása: Rezgő (Belényesújlak), Nyíló Akác (Érmihályfalva), Zajgó (Székelyhíd), Gilice (Paptamási), Pacsirták (Mezőtelegd), Gyöngyvetők (Margitta), Rozmaring (Várasfenes), Galagonya (Bors), Százszorszép (Köröstárkány), Kéknefelejcs (Magyarremete), Szentjánosbogarak (Biharszentjános), Görböc (Micske), Bodzavirág (Berettyószéplak), Ezüstperje (Érsemjén), Szömörce (Bihardiószeg), Hajdú Néptáncegyüttes (Debrecen).

KÖRÖSTÁRKÁNY

Szeptember 7., szombat

9.30: Hivatalos megnyitó a kis futballpályán;

10 óra: Ünnepi istentisztelet és konfirmandusok találkozója;

10.20: Tulipán Kupa selejtező meccsek párhuzamosan a kisnyégerfalvai futballpályán;

10.30: Gulyásfőzőverseny;

11 óra: Gyerekprogramok, -előadások;

12 óra: Játszóház gyerekeknek;

16.30: Tulipán Kupa selejtezőjének eredményhirdetése;

16.45: Főzőverseny eredményhirdetése;

17 óra: Köröstárkányi Százszorszép néptánccsoport;

17.30: Szarvasi fúvószenekar (HU) előadása;

18 óra: Cairó együttes (HU) koncertje;

19 óra: Kristóf Katalin és Milán Neoton-repertoárból összeállított koncertje;

20.30: Debreceni Hajdú Táncegyüttes előadása;

21 óra: Mulatós percek a Royallal;

21.40: Vis Maior zenekar (HU) koncertje.

BELÉNYESÚJLAK

Szeptember 8., vasárnap

16 óra: Ünnepi istentisztelet a református templomban, igét hirdet Petrucz János helyi parókus lelkész;

            A Belényesi-medence egyházi kórusainak találkozója és szolgálata;

            II. Rákóczi Ferenc szobrának avatása a templom előtti téren.

2019.09.02
Galéria
Grim András, Borsi Imre Lóránt és Mikló Ernő tájékoztatott a rendezvény részleteiről