Sok a veszélyes jármű

Több mint 1700 jármű műszaki állapota bizonyult rendkívül balesetveszélyesnek országszerte az év eleje óta elvégzett ellenőrzések során, tájékoztatott a Román Autónyilvántartó. Az idei első félévben országszerte 33 508 gépjárművet ellenőriztek a Román Autónyilvántartó munkatársai a közúti rendőrséggel közösen, s a gépkocsik majdnem fele, 45,47 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. A legtöbb problémát a lámpáknál találták, de a szennyező anyagok kibocsátását csökkentő rendszerekkel, futóművel, autógumikkal, fékrendszerrel is voltak problémák.

Bihar megyében 1183 járművet ellenőriztek, ezek 38,8 százaléka nem volt megfelelő műszaki állapotban, 21-et pedig rendkívül balesetveszélyesnek nyilvánítottak. A járművek 2,87 százalékának a műszaki engedélye nem volt rendben, lejárt, érvénytelenítették vagy éppen hamisították.

Az első félévben 192 szabálysértési bírságot szabtak ki, és 160 forgalmi engedélyt vontak be, ezeket csak azután kaphatják vissza tulajdonosaik, miután az autónyilvántartónál elvégezték a műszaki ellenőrzést.

A közleményben azt is leszögezik: az ellenőrzések eredménye nem tükrözi a romániai gépkocsipark általános állapotát, mivel az autónyilvántartó emberei célzottan azokat a járműveket állítják meg, amelyekről sejthető, hogy műszaki hibáik vannak.

2019.09.03