Büntetik az „élőzést” is

Októberben változik a Közúti Törvénykönyv, büntetőpontok járnak a mobileszközök használatáért bármilyen jármű vezetése közben. A Közúti Törvénykönyv módosítását az augusztus 12-i kormányülésen fogadták el, az augusztus 13-i Hivatalos Közlönyben jelent meg, és a megjelenéstől számított 60. napon lép életbe.

Vezetés közben egy pillanatnyi figyelmetlenség is katasztrófát okozhat, legyen az akár egy sms, egy értesítés elolvasása, a vezetés közbeni élő közvetítések pedig már többször fordultak végzetes tragédiába.

A Bihar Megyei Rendőrség közleménye szerint tehát a mobiltelefon vagy más, a felsoroltakra alkalmas eszköz kézben tartását és használatát is büntetni fogják. Az tehát, aki bármilyen jármű vezetése közben a kezében tart vagy kézzel használ mobiltelefont vagy más hasonló eszközt, 6–8 bírságpontot kap akkor is, ha a járműve vezetéséhez nem kell jogosítvány. A jogosítvánnyal vezethető járművek sofőrjei a bírságpontok mellé 4-5 büntetőpontot is kapnak majd, és 30 napra felfüggesztik az autóvezetői engedélyüket. Szintén 6–8 bírságpontot kap az autóvezető, aki nem tartja magánál a jogosítványát.

2019.09.03