Átadták a nagyváradi Csillagocska Bölcsődét

Pénteken ünnepélyes körülmények között adták át Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházának udvarában épült bölcsődét, ahová hétfőtől már várják a gyermekeket.

A bölcsődét a budapesti kormány által kezdeményezett Kárpát-medencei óvodafejlesztési program részeként építették fel, az átadáson így jelen volt dr. Grezsa István, a program koordinálásáért felelős miniszteri biztos is, aki Csűry István királyhágómelléki református püspöknek a CXXVII. zsoltár 3. versére alapozott áhítata után mondott beszédet. A püspök kitért arra, hogy a gyermek Isten csodálatos ajándéka, olyan örökség, amit tovább kell örökíteni. Az átadást levezető Farkas Zsolt, az egyházkerület közigazgatásügyi előadótanácsosa köszöntötte a vendégeket, és elmondta: az új váradi bölcsőde mellett Nagykárolyban, Krasznán, Szatmáron, Temesváron és Aradon is készülnek óvodák, bölcsődék a program jóvoltából.

Dr. Grezsa István elmondta, hogy a 47,6 milliárd forint értékű program közel 150 új óvoda és bölcsőde építését teszi lehetővé, valamint a mintegy 500 ilyen tanintézet közül közel 400 már megújult Kárpát-medence-szerte. Aki az új bölcsődében dolgozik, az a magyar megmaradásért és a keresztény gyökerek megőrzésért munkálkodik – szögezte le a miniszteri biztos.

A KREK jelesre vizsgázott hiszen miután a telket megkapták, nem zárkóztak be, hanem nyitottak a közösség felé, s így Nagyvárad belvárosában bölcsőde nyílt – mutatott rá Szabó Ödön RDMSZ-es parlamenti képviselő. Kitért arra is, fontos lenne, hogy adólejeinkből a román állam támogassa a bölcsődéket, s bár az erre vonatkozó törvényt elfogadták, annak alkalmazását egy évvel elhalasztották, de jövőre remélhetőleg már érkezik normatív támogatás a református bölcsődének is.

A Csillagocska Óvoda pedagógusainak énekszolgálata után Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese beszélt, tőle Felföldi-Bod Gabriella, a bölcsőde vezetője vette át az ároni áldás egy bekeretezett példányát. Ezt követően Tankó Zita Veronika, az óvodai és elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő köszöntötte a megjelenteket, Brugós Anikó tolmácsolta dr. Pálfi Józsefnek, a Csillagcska Alapítvány vezetőjének üzenetét, majd a református és katolikus kántorok közös szolgálata következett.

Végezetül Csűry István püspök megáldotta az új bölcsődét, majd ő, dr. Grezsa István és Szabó Ödön közösen átvágták a magyar nemzetiszín szalagot, és a megjelentek bejárhatták az épületet. Az új létesítményben 32 kisgyerekről gondoskodhatnak hétfőtől kezdődően.

2019.09.06
Galéria
Rákosi Jenő, dr. Grezsa István, Csűry István és Szabó Ödön
Felföldi-Bod Gabriella, a bölcsőde vezetője veszi át az ároni áldást az esperestől
A kántorok kórusa szolgált