#Respekt – hétfő délig gyűjtik a magyar elnökjelölt indulását támogató aláírásokat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőválasztási kampányának üzenetéről beszélt tegnap délelőtti sajtótájékoztatóján BIRÓ ROZÁLIA, a Szövetség Bihar megyei parlamenti képviselője.

Respekt a szlogen, mert ezt mindenki érti – magyarok, románok, németek egyaránt – szögezte le Biró Rozália parlamenti képviselő. Tiszteletre van szükség ahhoz, hogy a belpolitikai csatározásokon túllendüljünk, és elkezdjünk végre az ország jövőjéről közösen gondolkodni és cselekedni. Ahol nincs tisztelet, ott nincs bizalom állam és állampolgár, polgár és polgár, többség és kisebbség között. Jövőt pedig lehetetlen bizalom nélkül építeni – vonta le a következtetést az RMDSZ elnökválasztási jelmondatát elemezve a Bihar megyei törvényhozó.

Biró Rozália sajtótájékoztatójában elmondta, hogy Románia nehéz helyzetben van. Válság van, nem tudjuk, a törvényhozásban kinek van többsége ma, kinek lesz holnap, nem tudjuk, ki felel ma, és ki felel holnap az ország vezetésért. Instabilitás van az országban, nincs felelősségvállalás, nincs valós párbeszéd parlament és kormány között, kormány és államelnök között. A politikai és társadalmi feszültségek érezhetően növekednek, és ez várhatóan a gazdasági növekedés lassulásához vezet, mindeközben a külpolitikában Románia megítélése határozottan romlik.

Olyan körülmények között, amikor európai uniós biztosokat választunk, amikor költségvetési keretet kell kiharcolni, megengedhetetlen, hogy Románia belső problémáival legyen elfoglalva – mutatott rá az alsóház külügyi bizottságának elnöki tisztét is betöltő politikus. „Kötelesség- és felelősségtudatra lenne szükség, minden szinten vállalni kell a döntéseink következményeit. A kormány nem tud fizetéseket folyósítani, az államelnök nem sorolja a prioritásai közé az ideiglenes miniszterek kinevezését, a parlament munkája sértegetésektől hangos eredményes törvényhozás helyett. Sürgős változások szükségesek” – hangoztatta Biró Rozália.

A képviselő kijelentette: tekintettel arra, hogy Romániában 18 nemzeti kisebbség él a többségi román nemzet mellet, olyan államelnökre van szükségünk, aki érzékeny a nemzeti kisebbségek elvárásaira, aki össze tudja egyeztetni a többség prioritását a kissebségével párhuzamosan azzal, hogy az ország bel- és külpolitikája kellő egyensúlyban legyen. Olyan államelnök kell, aki építő egyensúlyt teremt, és nemzetközi téren is megfelelő súllyal képviseli az országot.

A romániai magyar közösség azért indít államfőjelöltet, mert közösségünknek határozott álláspontja van arról, hogy Romániának milyennek kell lennie bel- és nemzetközi téren egyaránt – magyarázta a tisztségviselő. Belföldön emberközpontú társadalmat kell építeni, amelyben tisztelettel és megbecsüléssel fordulunk egymás felé, ahol az intézmények felelősségteljes működésének középpontjában az emberek állnak. A magyarságot csak egy magyar politikus képviselheti érdemben – hangsúlyozta –, s az államfőjelölt Kelemen Hunor, egyben az RMDSZ szövetségi elnöke a megfelelő romániai magyar politikus arra, hogy hangot adjon céljainknak, elvárásainknak, hogy párbeszédet folytatva a tizenhét nemzeti kisebbséggel, össze tudja illeszteni érdekeinket a román többség érdekeivel. A jelszó is ezért a #RESPEKT, mert ez érthető, elfogadható és élhető valamennyiünk számára.

„Az elnökválasztási kampány során mind a románság, mind a nemzeti kisebbségek számára fel szeretnénk mutatni azt a határozott álláspontunkat, mely szerint élhető, versenyképes Romániát akarunk a kölcsönös tisztelet jegyében, és egy ilyen ország élére építő, egyensúlyt tartó, méltó államelnököt szeretnénk megválasztani. Erről szól az a támogatói aláírásgyűjtés, amely szeptember 16-án délben zárul, és amely által közösségünk valamennyi tagja felelősségvállalását és tiszteletét fejezheti ki magyar közösségünk jövője iránt. Az RMDSZ-székházakba várjuk mindazokat, akik szeretnék aláírásukkal Kelemen Hunor államelnökjelöltet támogatni, hiszen felelősségtudatról és tenni akarásról nem csak a vezetőknek, mindenkinek tanúbizonyságot kell tennie” – zárul a Szövetség Bihar megyei szervezetének közleménye.

2019.09.12
Galéria