Folyókat szabályoznak és visszaerdősítenek

IOAN DENEŞ vízügyi és erdészeti miniszter májusban járt munkalátogatáson Bihar megyében. Amint akkor arról honlapunkon röviden beszámoltunk, a tárcavezető a Bihar megyei befektetésekről is beszélt.

A vízügyi és erdészeti beruházások összege szempontjából országos szinten Bihar megye a második – jelentette ki Nagyváradon Ioan Deneş tárcavezető. Idén 53 millió lej jut megyénknek, ebből – az olykor több éve húzódó – vízügyi beruházásokra 43,5 millió lej, az erdészetre pedig 9,5 millió.

A miniszter elmondta, hogy megyénkben hat nagyobb munkálatból ötöt befejeznek idén, például a Fekete-Körösön végzett, 280 millió lej összértékű munkát, amelyet 1998-ban kezdtek el. A partok, gátak megerősítését, hídépítést stb. tavaly év végéig 201 millió lejnyi értékben végezték el, idén erre a projektre 10 millió lej jut, ebből egyebek mellett 13 kilométer hosszan szabályozzák a folyó medrét, és 6 kilométer hosszan megerősítik a partokat; a teljes kivitelezés határideje 2021. Befejezik a doborcsányi (Dobricioneşti) patak medrének rendezését, a munkát 2008-ban kezdték el, a beruházás értéke 8,4 millió lej, s tavalyig hárommillió lejnyi munkát végeztek el itt. Szintén elkészül idén az Izvor patak rendezése, ezt ugyancsak 2008-ban kezdték el, a munkálat összértéke 13,1 millió lej, tavaly 2,74 millió lejnyi mederrendezéssel készültek el. A befejezéséhez 10,38 millió lejt különítettek el, ebből többek között 4,8 kilométernyi mederrendezést végeznek el idén. A tervek szerint elkészül a Nimăieşti patak völgyének 2009-ben megkezdett rendezése is, ennek összértéke 27,2 millió lej. Tavaly év végéig 21,43 millió lejnyi értékű munkálattal készültek el, a különbségből például 2,7 kilométer hosszan erősítik meg a partokat. Befejezik a Vasile patak völgyének 2017-ben megkezdett rendezését is, ennek aktualizált összértéke 11,58 millió lej. Tavalyig 7,18 millió lej értékű munkát végeztek el, a fennmaradó összegből a medren és a partokon is dolgoznak még. A legrégebben húzódó, 2002-ben elkezdett munkálatnak is a végére érnek: a gyantai nem állandó víztározó kialakításának összértéke 156,1 millió lej, itt még egy kisebb hidat kell megépíteniük.

A tárcavezető tíz, úgynevezett kritikus pontot is megnevezett, melyek beavatkozást igényelnek. A Berettyó bal partjának helyreállítására Margittánál 430 ezer lejt szánnak, Alsólugasnál a Huta patakra pedig 550 ezer lejt. Várasfenesnél a Fekete-Körösön végeznek el 550 ezer lej értékű munkát, Tenkénél pedig a folyó jobb partján 550 ezer lej értékűt. A Fekete-Körös jobb partján egy gátat is kijavítanak szintén 550 ezer lejért, s ugyanannyiba kerül a Berettyón a margittai közúti híd környékén végzett munka. A Berettyó bal partját Bagosnál (a tárcavezető ezt a Szilágy megyei munkát is idesorolta, feltehetően azért, mert a Körösök Vízügyi Hatóságához tartozik) 550 ezer lejért erősítik meg, Berettyószéplaknál pedig 400 ezer lejért végeznek munkálatokat. Margittán a vasúti híd környékén szintén 550 ezer lej értékű munkát végeznek, s ugyanennyibe kerül a Fekete-Körösön a Feketekápolnánál elvégzendő munka is. A Jád-völgyi víztározó helyreállításának folytatására idén tízmillió lejt különítettek el.

Ami az erdősítést illeti, az két szakaszban, tavasszal és ősszel történt-történik. Idén összesen 383 hektáron ültettek, illetve ültetnek majd el 725 510 fát, mondta a szakminiszter. Ökológiai helyreállítást is végeznek megyénkben, Barátkánál 148 hektáron, Nagyszalonta környékén 102,46 hektáron, Hegyközcsatárnál pedig 72,26 hektárnyi területen.

2019.07.19
Galéria
Ioan Deneș miniszter a váradi megyeházán