Ősszel elszáll Váradról a Ryanair

Kihasználtságuk ellenére a fapados légitársaság október végétől felfüggeszti a nagyváradi reptérről indított járatait. Helyzetértékelő sajtótájékoztatóján PÁSZTOR SÁNDOR megyei tanácsi elnök közölte, új üzemeltetőket keresnek.

Február 22-én még a százezredik utasát köszöntötte Nagyváradon a fapados járatokat üzemeltető Ryanair légitársaság képviselője, három nap múlva pedig bejelentették a temesvári járatok teljes beszüntetését. Pásztor Sándor, a reptérért felelős megyei tanács elnöke igyekezett a helyzetet Várad javára fordítani, ezért a németországi viszonylatról egyeztetett a temesvári német főkonzullal, és tárgyalásra hívta a Ryanair bukaresti képviselőit. Időpontot nem kapott. A történtekről maga az önkormányzati vezető tájékoztatta a megyei sajtót március 29-én, miután hazatért a dublini megbeszélésekről.

Csupán a sajtóból értesült róla, hogy a váradi járatokat sem akarja fenntartani a cég nyár elmúltával. Hivatalos értesítés híján ismét megbeszélést sürgetett, s megállapodtak a március 27-i találkozóban az ír fővárosban. Hazatérte másnapján közölte végül a cég hivatalos levélben a váradi járatok felfüggesztését. Amint Pásztor Sándor elmondta, mintha süketek párbeszéde folyt volna. A légitársaság két illetékes vezetője mindegyre azt hangoztatta, hogy üzletileg nem kifizetődők a járatai, hiába mutatta ki rendre ennek ellenkezőjét a tanácselnök. A reptér összeállította ugyanis a milánói, londoni, barcelonai járatok foglaltságának adatait, s ezekből kiderül, hogy 87-120 százalékban voltak tele a gépek hónapról hónapra. Abba sem egyeztek bele a tárgyalópartnerek, hogy például a londoni járatok számát heti 3-ról kettőre csökkentsék, ha már annyira nem kifizetődő. Ragaszkodtak mindegyik felfüggesztéséhez.

Az még nyitott kérdés, hogy 2019 márciusában újraindítják-e azokat. Az összes délkelet-európai desztinációját felszámolja a cég, 102 járatot Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában, Romániában, illetve Litvániában, sőt Dániában és Spanyolországban is. A nagyváradi szolgáltatásra vonatkozó, öt évre szóló szerződés azonnali, végleges felbontásába viszont a tanácselnök nem ment bele. A megállapodás lehetővé teszi ugyanis a légitársaságnak, hogy veszteség esetén kihátráljon belőle. A végül a dublini tárgyalás napján keltezett hivatalos értesítésben a Ryanair a gépek kihasználtságának folyamatos csökkenésére hivatkozik és arra, hogy nincs kilátás a javulásra, noha a számok ennek ellenkezőjét igazolják. A tárgyalási pozíció erősítése érdekében a nyár folyamán a váradi reptér monitorizálja a járatok forgalmát, s számítanak a temesvári utasok megjelenésére is.

Amint Pásztor Sándor fogalmazott, hosszas jogi vita következik. A szerződésben foglaltak ugyanis érinthetik az esetleges új partnerekkel kötendő megállapodást. Európai Uniós jóváhagyással a megyei önkormányzat utasonként szubvencionálja a Ryanairt, amely így 2,99 vagy 4,99 euróért árulhatta a jegyeit a Váradról induló utasoknak. Ha a szerződést felbontják, a megye egy éven belül ezt a támogatást nem adhatja meg más légitársaságnak, illetve a szerződés felfüggesztésének idején ugyanazokra az úti célokra nem kaphatja meg más cég. A tanácselnök véleménye szerint egyébként ezeknek az extraolcsó jegyáraknak az ideje mindenképpen lejárt.

Ezen a héten a tanácselnök Bukarestben tárgyal légitársaságokkal, hogy Németországba, Spanyolországba és Angliába induló járatokat működtessenek a bihari megyeszékhelyről ősztől. Nyáron továbbra is a Ryanair gépein repülhetnek az utasok a már megszokott úti célokig.

2018.03.30
Galéria
Tavaly ősszel még új járatot indított Váradról a németországi Düsseldorfba a fapados légitársaság
Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök a témáról tájékoztatta a sajtót
Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök tájékoztatta a sajtót a fejleményekről
Tavaly ősszel még új járatot indított Váradról a németországi Düsseldorfba a fapados légitársaság