Folytatódik Váradon a házak kisajátítása

Főutakon haladó villamosvonalak korszerűsítése miatt parkolóhelyeket szüntetnek meg a megyeszékhelyen a Ghillányi és az Aradi úti tömbháznegyedekben. Az autóknak pedig a főutakkal párhuzamos utcákban, magánházak helyén alakítanak ki parkolókat. A szeptemberi rendes tanácsülésen is napirenden volt ilyen kisajátítási határozat, s utólag az érintettek csoportja is elmondhatta véleményét.

Elkeseredett háztulajdonosok kértek szót és kaptak is a szeptember havi rendes városi tanácsülés „Egyebek” napirendi pontjánál. Azt kérték a tanácsosoktól, gondolják át újra, hogy beleegyezésüket adják a kisajátításokhoz, amivel az otthonaikat tüntetik el a föld színéről, egy élet munkáját teszik semmivé. A Ghillányi, a Nagyürögdi, a Csehi út és a Leonardo da Vinci utca által közrezárt területről van szó, ide akar a helyhatóság a magánházak helyére a tömbházakban lakók autóinak parkolót és zöld területet létrehozni. A felszólalók egyike elmondta, háromemeletes társasház is van az érintettek között, és több olyan telket, ingatlant is felsorolt a közelben, ahol elférne akár emeletes parkolóház is. Másikuk azt hangoztatta, hogy nem normális otthonokat lebontani az autók vagy sétányok kedvéért, s nem gondolták volna, hogy a ’80-as évek után újra a Ceauşescu-féle módszerrel kell szembesülniük.

Az ülés hivatalos bezárása előtt egyedül Kis Gábor RMDSZ-es tanácstag reagált az elhangzottakra mondván, hogy a tanácstagokat ne vegyék egy kalap alá, a polgármester és helyettesei kezdeményezték a határozatot, hozzájuk kell fordulni a panaszokkal, bár a mellettük álló kétharmados tanácsi szavazógépezet úgyis elfogadja az előterjesztéseket.

A városháza folyosóján előbb Mircea Mălan, aztán Florin Birta alpolgármester – Ilie Bolojan polgármester nem vett részt az ülésen – igyekezett megmagyarázni a kétségbeesett lakosoknak, hogy úgysem tehetnek semmit, a főút és a villamosvonal korszerűsítését célzó, EU-s finanszírozású projekt haladni fog a maga útján, s nemsokára mennek az értékbecslők az érintett házakba.

A tanácsülésen egyébként a legtöbb napirendi pontot egyhangúlag fogadta el az önkormányzat döntéshozó testülete. Az említett kisajátításokról szólónál csak a szociáldemokraták tartózkodtak. Az RMDSZ frakciót vezető Kirei Melinda nehezményezte, hogy a váradi és környékbeli turizmust népszerűsítő egyesület megint pénzt, ezúttal Emanuel Gojdu centenáriumi ünneplésére, illetve munkagépeket kapjon. A polgármester által a fiatalok hazacsábítására kigondolt projekttel sem értettek egyet a frakció tagjai; első lépésként új lakásokat építene a hazatérőknek a város. A tiltakozások ellenre a többség minden esetben az előterjesztett változatokat hagyta jóvá.

Egyhangúlag fogadta el a tanács többek között azt, hogy az Állami Lakásügynökség révén elkészült lakásokat elsődlegesen az egészségügyben dolgozó fiataloknak utalják ki, és hogy az Onisifor Ghibu nevét viselő tanintézet ezentúl főgimnáziumként szerepeljen. Arra is igent mondott mindenki, hogy a Transregio Településközi Fejlesztési Egyesülethez csatlakozzék Hegyközpályi és Kisjenő község, vagy hogy a Templom téren korszerűsítsék a vízvezeték- és csatornacsöveket.

2019.09.26
Galéria
A Nufărulból jöttek el a háztulajdonosok
Az egyszínű városvezetés kétharmados többséggel uralja a váradi helyi tanácsot is
Florin Birta meghallgatta ugyan a panaszokat, de esélytelennek mondta a kisajátítási határozat megváltozatását