Szépül a színház

A nagyváradi színházban hétfőn tartották meg a RO–HU 445, Román–magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára elnevezésű projekt nyitókonferenciáját.

A határon átívelő projekt vezető pályázója a debreceni Csokonai Színház, a partnerek pedig Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a nagyváradi Szigligeti Színház. Czvikker Katalin, a váradi teátrum főigazgatója elmondta, hogy a 7,4 millió euró értékű projektből a Szigligeti Színház része 1,029 millió euró, a munkát pedig már elkezdték. A szerződést július 17-én írták alá, a kivitelezést a Drum Asfalt Kft. végzi a Trameco Rt.-vel és az Energolux Impex Kft.-vel közösen.

Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház főigazgatója a Debrecenben kialakítandó inkubátorról beszélt. Olyan kulturális tér lesz ez, ami lehetővé teszi az előadóművészetek terén a közös értéket teremtését. Feltérképezik az amatőr színházakat, lesznek előadáscserék, szövegkönyveket fordítanak, illetve a két régióban alkotó színészeket is képzik majd.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere szerint a két megye, Bihar és Hajdú-Bihar vezetése a kulturális stratégiai projekttel a két megyeszékhely kulturális életének fejlesztését választotta. A projekt lehetőséget ad a magyar–magyar és a magyar–román kulturális kapcsolatok erősítésére, a Latinovits Színházban kialakítandó inkubátort pedig amatőr és hivatásos színjátszók is igénybe vehetik majd, tette hozzá.

Mind a kultúra, mind az egészségügy terén szükség van a támogatásra, mondta Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök, s emlékeztetett rá: más határon átnyúló projektekkel a Körösvidéki Múzeum 2,7 millió euróhoz jutott, valamint egy multifunkcionális kulturális központot is kialakítanak. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke azt is elárulta, hogy a mintegy 187 millió eurós uniós forrásból Bihar megyének sikerült közel 42 millió eurót lehívnia, a többi megye 20-22 millió euróval gazdálkodhat.

Az esemény végén Fenesi Ferenc építészmérnök bemutatta az a 3D-s videoanyagot, melyet a rendezők, a díszlettervezők és a műszaki személyzet is használ, és láthattuk azt is, hol tartanak a színpadcserével.

A részletekre következő lapszámunkban visszatérünk.

2019.10.01
Galéria
Bihar és Hajdú-Bihar megyei elöljárók a projektindítón Bihar Megyei Tanács
Forgószínpadot építenek a váradi teátrumban
A látványterveket is bemutatták