Nem haladnak a váradi polgárok projektjei

Egy kivételével nincs előrelépés abban a négy fejlesztési projektben, amelyet szavazatukkal a nagyváradi magyarok is támogattak, hogy megvalósításukat a város költségvetésébe foglalják. Az RMDSZ váradi szervezetének tagjai tájékoztatták a sajtót a dolgok (szó szerinti) állásáról.

Tavaly és az idén is kikérte a megyeszékhely polgármesteri hivatala a város lakóinak véleményét: milyen közösségi célú projekteket valósítsanak meg a városkasszából. A participatív költségvetésre érkezett sok javaslat közül – a polgárok, a magyar közösség tagjainak szavazatával – két-két projekt került a nyertesek közé. Ezek: a várad-velecei Templom tér felújítása, a várad-hegyaljai egykori kultúrház renoválása, sport- és szabadidőpark kialakítása Biharpüspökiben, illetve emléket állítani a hajdan a várban húzódó 0. délkörnek. Egyedül a Templom tér ügyében van előrelépés – derült ki az RMDSZ nagyváradi szervezete tisztségviselőinek kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Meleg Vilmos városi elnök elmondta, hogy kötelességüknek érezték a váradiakat tájékoztatni, hiszen annak idején a segítségüket kérték és meg is kapták a projektek továbbviteléhez, és jogos az elvárásuk, hogy lássák is a haladást. Kecse Gabriella városi tanácsos nem tudott biztatót mondani a hegyaljai kultúrotthon felújításában reménykedőknek. Megjegyezte: úgy érezhetik az ottaniak, hogy átverte őket a pályázat meghirdetője (a városvezetés). Augusztus elején leadott hivatalos megkeresésére az Ingatlankezelőség szeptemberben válaszolt. Kecse Gabriella mélységesen felháborítónak tartja, hogy a hivatal részletesen leírja az ingatlan rossz, sőt életveszélyes állapotát, és erre hivatkozva közli: a szükséges javítás, szinte újjáépítés költsége jóval meghaladja a projektre szánt 200 ezer eurót, így meggondolják, egyáltalán érdemes-e hozzákezdeni. A tanácsos rámutatott: a pályázat kiírásakor is ugyanilyen romos volt az épület, akkor kellett volna esetleg jelezni, hogy a munka meghaladja a költségkeretet.

Pető Dalma tanácsos is hivatalos tájékoztatást kért, és szeptember 9-i dátummal, a polgármester és Eduard Florea aláírásával – utóbbi az önkormányzat gazdasági igazgatóságának vezetője és a participatív költségvetési program felelőse – érkezett válaszból a Templom téren és a környező utcákon kezdődő infrastrukturális beruházásokról értesítették. Már lezárult a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás, összesen több mint 2,2 millió lejt fordít a város a közműhálózat felújítására, úttestek, járdák aszfaltozására és a zöldövezet rendezésére. A környező kis utcákban is kicseréli a csöveket a Vízművek.

A Biharpüspökiben létesítendő szabadidős park ügyében viszont azt a választ kapta Pető Dalma, hogy nincs a negyedben erre alkalmas terület, ezért a műszaki igazgatóság kérte az Ingatlankezelőséget, hogy keressen. Eddig, úgy látszik, még nem talált. A 0. délkör ügyében is egymásra mutogatnak az önkormányzat hivatalai: mostanáig annyi derült ki, hogy a Városi Múzeum az illetékes.

Az RMDSZ-es tisztségviselők úgy látják, a városvezeté cserbenhagyta a váradiakat, akik tettek városuk, lakóhelyük gyarapításáért, bekapcsolódtak a tervezésbe, részt vettek a lakossági fórumokon, szavaztak, és várják az eredményt. Remélik, ha lesz harmadik nekifutás, a programért felelősök leszűrik a tapasztalatokat, és időben megvizsgálják a benyújtott javaslatokat, illetve maguktól is tájékoztatják a fejleményekről a polgárokat. Vagyis komolyan veszik, respektálják őket.

2019.10.02
Galéria
Pető Dalma, Meleg Vilmos és Kecse Gabriella járt utána a projektek sorsának