Mézeskalács minden alkalomra

Megunhatatlan édességeink egyike a mézeskalács, hiszen bármilyen alkalommal szívesen fogyasztjuk, vagy csak gyönyörködünk a szépséges, illatos finomságban. E különleges tésztaféle elkészítésének egyik mestere a nagyszalontai BEREK ELZA.

A különleges mézes sütemények minden ember számára mást jelentenek, vannak, akiknek az adventet, a közelgő karácsonyt vagy az otthon melegét juttatják eszükbe. Habosak, színesek, édesek, és annyira szépek, hogy az embernek nincs szíve beléjük harapni. Talán kevesen tudják, hogy a magyar nép körében évszázados hagyománya van a mézeskalács készítésének, hiszen már a XVII. századból maradtak ránk leírások az elkészítéséről. A civilben óvónő Berek Elza bár csak hobbiból foglalkozik mézeskalács készítésével, mégis úgy gondolja, ma már nem tudná elképzelni a mindennapjait nélküle. A nagyszalontai „mézesművész” rendszeresen részt vesz alkotásaival a helyi és környékbeli kézművesvásárokon, állandó oktató a kézművestáborokban, összedolgozik különböző kézműves-egyesületekkel, például a helybeli Sinka István Kézműves Körrel és a nagyváradi Manus Pulchrae Egyesülettel is.

– Hogyan lesz valakiből mézeskalács-készítő? Anyai örökség, esetleg gyerekkori konyhaélmények nyomán?

– Az én esetemben csupán véletlenül alakult így. Még régen, egy békéscsabai táborban tanultam meg a mézeskalács elkészítésének és díszítésének alapjait. Ezután autodidakta módon képeztem, fejlesztettem tovább magam, és lassan, az évek múlásával igazán beleszerettem ebbe a tevékenységbe.

– Rögtön megbarátkozott a mézes alapanyaggal?

– Igen, ami azt illeti, már elég hamar eldőlt, hogy a tábor után is folytatni fogom ezt a foglalkozást. Valahogy egyből ráéreztem arra, miként kell bánni a mézes tésztával, és a kezdeti lelkesedésem sosem csillapodott.

– Milyen receptet használ a mézesek elkészítéséhez?

– Még a békéscsabai táborban kaptam egy receptet az ottani oktatótól, azóta is azt használom. Kipróbáltam más recepteket is, de azok nem váltak be, mivel minden tészta másképp viselkedik, reagál, attól függően, hogy az alapanyagokat milyen arányban és módon használjuk fel a tészta elkészítése során.

– A gyerekei is örökölték a tehetségét?

– Mindhárom gyermekem ügyes kezű, kreatív, de a mézeskalács-készítés nem nagyon érdekli őket. Az 5 éves Luca unokám viszont nagyon szereti, őt már jobban be tudom vonni ebbe a foglalatosságba, és ahogy látom, van is tehetsége hozzá.

– Milyen korosztály nyitott leginkább a mézeskalácsra?

– Igazából minden korosztály kedveli, mivel egyrészt nagyon finom, másrészt akár ajándéknak is megfelelő választás, de általában a gyerekek számára az elkészítése igazi ajándék: játék és édesség egyszerre, a végeredményt akár jóízűen be is falhatják.

– Hol lehet hozzájutni az ön édességeihez?

– A helyi kézművesvásárokon szoktam mézeskalácsot árusítani, illetve ünnepekkor is rendszeresen készítek eladásra mézeseket, és mindig vannak rendeléseim. Például esküvőre köszönőajándékként gyakran választják ezt a párok. Az a tapasztalom, hogy az emberek a mai napig nagyon szeretik, hiszen a mézeskalács ajándék mindig jó választás, kreatív, különleges, pénztárcakímélő és ehető.

2019.10.03
Galéria
Berek Elza véletlenül talált rá kedvenc hobbijára