Mózes Teréz köszöntése

November 6-án tölti be 100. életévét a Nagyváradon élt és dolgozott, jelenleg Izraelben élő Mózes Teréz művészettörténész, néprajztudós.

Szilágysomlyón született, Váradon érettségizett, a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen szerzett diplomát, a bihari megyeszékhelyen kezdte muzeológusi pályáját, s közben tanított is a Művészeti Népiskolában és a Népi Alkotások Házában. Megjárta a náci haláltáborokat, családja egy része odaveszett. Az átélt és túlélt traumát a Bevérzett kőtáblák és a Nagyváradi zsidók című köteteiben dolgozta fel. Előbbi személyes történet, utóbbi tudományos munka.

A Körösvidéki Múzeum néprajzi részlegének létrehozójaként és vezetőjeként, a megye tájegységeinek népi kultúráját felkutató és bemutató munkásságáért a közgyűjtemény munkatársai máig is nagyra becsülik őt. Különösen hálásak a néprajzi részleg folytonos gyarapításáért, hiszen Izraelbe költözésekor saját gyűjteményét is a múzeumnak ajándékozta. A 100. születésnapjára pedig a munkásságát bemutató emlékalbumot állítottak össze, és azzal köszöntik.

2019.11.04
Galéria
Mózes Teréz Tel-Avivban
A Körösvidéki Múzeum emlékalbummal köszönti az ünnepeltet