Tánclépésben Margittától Budapestig

A Magyar Nemzeti Néptáncegyüttes Magyarország egyik nagyobb és közkedvelt hivatásos néptáncegyüttese. Tagjainak száma 40 fő felett van. Sokat kell bizonyítani és felvételizni is ahhoz, hogy valaki állandó tagja lehessen. Mi Bihar megyeiek büszkék lehetünk arra, hogy az együttesnek három tagja is innen származik.

„A hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése itt, a Kárpát-medencében megmaradásunk záloga és szimbóluma. A magyar néptánc nemzeti sajátosságaink legélőbb őrzője, egyben legegyszerűbb formája a különféle népek közötti kommunikációnak is, hiszen egymás anyanyelvének ismerete nélkül ismerhetjük meg egymás szokásait, vérmérsékletét, ízlésvilágát”– vallja Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. Az együttes állandó tagja Bordás Barnabás Margittáról, Rencz Norbert Érmihályfalváról, Sánta Gergő András pedig Nagyváradról. Rajtuk kívül még három erdélyi erősíti a legjobbak csoportját, ők bardóci, brassói, illetve marosvásárhelyi gyökerűek.

Az együttes igen sok felkérést kap. Magyarországot bejárták már széltében-hosszában, de Erdély és a Partium is nagyra becsüli művészetüket. Nagy sikerrel turnéztak Japánban és az USA-ban is. Augusztusban a Kárpátok visszhangja nevet viselő erdélyi/partiumi turnéjuk Szatmárnémetiben indult, Margittán folytatódott, majd Brassó, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Kolozsvár közönsége élvezhette előadásaikat. A nagyvárosok közé azért ékelődhetett be – Bihar megyében egyedüliként – Margitta, mivel Bordás Barnabásnak ez a szülővárosa. Ráadásul az együttes meghívójának, a Vidéki Ifjúsági Szövetségnek az alelnöke, Kozák Róbert jó barátságban van az együttes menedzserével, Aradvári Lászlóval. A szervezésben és a költségek finanszírozásában besegített a monospetri Bábota Néptáncegyüttes és az RMDSZ margittai szervezete is.

Egymást követő két napon léptek színpadra a Táncrapszódia, illetve a Kalotaszeg című produkciójukkal. Mindkét napon kitörő sikert arattak, ezt a közönség szűnni nem akaró tapsa igazolta. Amikor a margittai táncos vagy a Bihar megyeiek szólót jártak, azt folyamatos vastaps kísérte. Nem pusztán azért, mert hazaiak, hanem mert nagyon jók voltak. A második előadás fináléja után a helyi RMDSZ-szervezet, elismerésének kifejezéseként, Bordás Barnabást a Margittáért díjjal tüntette ki.

Bordás Barnabás 1992-ben született Margittán, ott nevelkedett és járt iskolába 14 éves koráig. A néptánccal már 12 éves korában kapcsolatba került, amikor a Horváth János Társaság (HJT) lerakta a városban a néptáncoktatás alapjait. Az első néptánccsoport neve Katicák volt. A kezdő lépéseket Barbu Edit tanár és Juhos Márta tanító mutatta meg. Később csatlakozott az oktatókhoz Fügedy Anikó és Deák Andrea tanítónő is. Akkor lépett felsőbb szintre a tánccsoport, amikor a HJT megbízására az oktatást Hodgyai Edit és Erdei Sándor néptáncoktatók vették át, még feljebb pedig akkor jutott, amikor a csoport csatlakozott az RMDSZ megyei szervezete által indított nagy néptánccsoporthoz, melyet a szegedi Nagy Albert, Berci bácsi oktatott. Bordás Barnabás lelkes és tehetséges tagja volt ezeknek az együtteseknek. Szerette a néptáncot, szorgalmasan és lelkesen gyakorolt, így hamarosan a legjobbak közé került, majd ő lett a legjobb. Szerénysége miatt ezt nem hangoztatta, de ő maga is tudta.

– Úgy döntött, hogy iskolát vált. Mi volt ennek az oka?

– Nem tartoztam a legjobb tanulók közé, de táncolni nagyon szerettem. Ezért úgy gondoltam, ezen a téren próbálok meg érvényesülni. 2007-ben sikerrel felvételiztem a nyíregyházi Művészeti Középiskolába, és ott folytattam néptáncos pályafutásomat 2012-ig, akkor érettségiztem, és Országos Képzési Jegyzék- (OKJ-) bizonyítványt kaptam. Ugyanebben az évben sikerrel felvételiztem a Magyar Táncművészeti Főiskola (ma már egyetem) táncos és próbavezető szakára. Fél év elteltével, 2013-ban felvételt nyertem a Magyar Nemzeti Táncegyüttesbe, és mind a mai napig tagja vagyok.

– Aránylag könnyen bejutott a híres táncegyüttesbe. Volt a felvételijének valamilyen előzménye?

– A gimnáziumi évek alatt folyamatosan jártunk versenyekre, ahol a hivatásos táncegyüttesek vezetői zsűritagként vagy megfigyelőként jelen voltak. Zsuráfszky Zoltán többször látott engem táncolni. Amikor 2011-ben megnyertem a nemzetközi legényes versenyt, ő volt a zsűri elnöke, így nem ismeretlenként, hanem mondhatni, hogy „belépőjeggyel” mentem a tánccsoporthoz felvételizni.

– Hová jutott el eddig a táncegyüttessel?

– Magyarországon budapesti színházakon kívül igen sok vidéki helyszínen és a környező országokban, Erdélyben és a Partiumban is felléptünk. Kolozsváron 2013-ban a Mátyás téren óriási élmény volt bemutatni az István, a király rockoperát 55 000 néző előtt. 2016-ban 45 napig Japánban turnéztunk, majd Erdélyben, aztán az USA-ban és Kanadában. Ezekről a vendégszerepléseinkről 2018-ban megjelent egy fotós könyv is Gyimestől Chicagóig címmel, Váradi Levente fotóművész kiadásában, ő egy éven át követte és fotózta tevékenységünket. Idén novemberben megint lesz székelyföldi turnénk.

– Milyen érzés volt hazai közönség előtt táncolni?

– Nagyszerű és felemelő. Nagyon megtisztelve éreztem magam, és megható volt az a szeretet, melyet kaptam/kaptunk Margittán. Ilyen szeretetteljes és szinte folyamatos tapsot, amióta én táncolok, még nem kaptunk. Annyi energiát adott a közönség, hogy el sem fáradtunk. Öröm volt számomra visszatérni szülővárosomba és azon a színpadon táncolni, melyen az első lépéseket – akkor még botladozva – megtettem. Remélem, lesz még alkalmam/alkalmunk máskor is megörvendeztetni a néptáncot szerető közönséget. Bihar megyei néptáncos társaim is meghatódtak a kiemelkedően kedves fogadtatást tapasztalva.

Rencz Norbert 1994-ben Érmihályfalván született, néptáncolni a helyi Nyíló Akác Néptáncegyüttesben kezdett 9 évesen. Helyben végzett általános iskolai tanulmányai után került ő is a nyíregyházi Művészeti Középiskolába, annak néptánc tagozatán érettségizett. Közben kétszer szerzett Ezüstpitykés Táncos minősítést, illetve kiérdemelte az évfolyamelsőnek járó rektori gyűrűt. A budapesti Táncművészeti Egyetemen diplomázott, időközben, immár négy éve, tagja lett a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek.

Sánta Gergő András 1987-ben született Nagyváradon, majd a család Békéscsabára települt át. Ott érettségizett, Budapesten végezte el a Táncművészeti Főiskolát, és 2005-ben bevették a mostani Magyar Nemzeti Táncegyüttesbe, melynek akkor Budapest Táncegyüttes volt a neve. Közben Harangozó Gyula- és Junior Prima díjat kapott munkája elismeréseként.

 

2019.11.22
Galéria
Lendületes, nagyszerű előadást láthattak Margittán
A magyarországi társulat bihari tagjai: Bordás Barnabás, Sánta Gergő András és Rencz Norbert
Bordás Barnabás a Margittáért díjjal és margittai vendéglátóival
A margittáról elszármazott hivatásos táncos legényest jár
Telt ház volt a Magyar Nemzeti Néptáncegyüttes margittai előadásain