A kisebbségvédelmi kezdeményezésről is tárgyaltak

Az Európai Néppárt november 20–21-i, zágrábi kongresszusán a Mariya Gabriellel, ifjúságért és innovációért felelős, illetve a Dubravka Suicával, demokráciáért és demográfiáért felelős EU-biztossal folytatott kétoldalú megbeszéléseiről számolt ma be BIRÓ ROZÁLIA RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Mariya Gabriel és Dubravka Suica 2015 óta alelnöke az Európai Néppárt (EPP) Nőszervezetének, így már dolgoztak együtt a szintén alelnöki tisztséget betöltő Biró Rozáliával. Az RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Szövetség Nőszervezetének elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az EPP múlt heti kongresszusán Mariya Gabriellel többek között arról tárgyalt, hogy fontos lenne egy olyan EU-s irányelv kidolgozása, melynek nyomán elegendő bölcsőde és óvoda épülne a tagállamokban, mivel a gyermeknevelési szabadságról visszatér nőknek a gyermekük elhelyezése jelenti az egyik legnagyobb feladatot. Az EU-biztos jól fogadta az ötletet, mely Biró Rozália szerint a későbbi iskolaelhagyást is csökkentené.

A megbeszélésen kiderült: az EU-biztos egyik munkatársa ifjúsági kérdésekkel foglalkozik majd, ugyanis Gabriel állandó párbeszédet szeretne a fiatalokkal. Az EU-szinten lefolytatott párbeszéd célja az innovatív megoldások kidolgozása az oktatásban. Biró Rozália emlékeztetett rá: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök programjában is szerepel az oktatás megreformálása.

Az EU-biztos az RMDSZ Nőszervezet kérésére elvállalta a Fiatalok a digitális világban elnevezésű verseny védnökségét. Az informatikai versenyt magyar tannyelvű iskolákban szervezik meg jövő február-márciusban, a döntő áprilisban vagy májusban lesz, és két-két dobogós helyet osztanak majd ki, mert a legjobb lány- és fiúversenyzőket külön díjazzák.

Dubravka Suica EU-biztossal Kelemen Hunor szövetségi elnök társaságában találkozott a képviselő, s vele a kisebbségvédelmi állampolgári kezdeményezésről (Minority Safepack) tárgyaltak, melynek támogatására 1,2 millió aláírás gyűlt össze Európa-szerte. A kisebbségi jogok törvényes kereteinek biztosítása a demokrácia része – mondta a képviselő. Hozzátette: az EU-biztos 2020 őszén Romániába látogat, Bukarest melett várhatóan más városokba is eljut majd.

Mivel ma, november 25-én van a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, Biró Rozália erre a témára is kitért. Mint mondta, tavaly 38 445-ször jelentettek a rendőrségen családon belüli erőszakot, a szakértők szerint ez a megtörtént esetek egyharmada. Bíróság elé az elkövetők 3,5 százaléka, körülbelül 1300 ember került, ez mutatja mind az eljárási hiányosságokat, mind a romániai mentalitást. Az Eurobarométer 2016-os közvélemény-kutatása szerint a romániai megkérdezettek 55 százaléka szerint az erőszakos magatartás indokolható, ötből egy ember pedig úgy gondolja: a bántalmazó nem érdemel büntetést. Idén az első félévben 946 nemi erőszak, 112 emberölés és 19 851 családon belüli erőszak történt, az áldozatok 64 százaléka nő – sorolta az adatokat Biró Rozália.

Mától december 10-ig, az emberi jogok világnapjáig tart a 16 Akciónap a nők elleni erőszak ellen, ennek részeként a Nőszervezet helyi és parlamenti döntéshozókkal, civil szervezetek képviselőivel szervez kerekasztal-beszélgetéseket például arról, milyen intézkedések, akár törvényi változtatások szükségesek a nők elleni erőszak visszaszorításához. Az RMDSZ Nőszervezete egyébként elindította a http://neeem.ro/ honlapot, itt az ingyenesen hívható zöld szám mellett arról is tájékozódhatnak a bántalmazottak, hogy kihez forduljanak vagy hova menekülhetnek – emlékeztetett a képviselő.

2019.11.25
Galéria