Fotókba zárt emlékek

A fényképész megpróbálja lencsevégre kapni a különböző élethelyzetekben a szépet, a különlegeset, megörökíteni kamerájával az örömteli vagy éppen magányos pillanatokat. A fotósszakma rejtelmeiről, illetve a fényképes ajándéktárgyak világáról IMRE MIHÁLY nagyszalontai fotós nyilatkozott lapunknak.

– Mikor és hogyan kezdődött a fotózás iránti szeretete?

– Gyermekkorom óta szeretem a fotózást, kezdetben csak hobbiszinten űztem, de most már lassan tizenegy éve hivatásos formában foglalkozom vele. Az idősebb, főként nagyszalontai emberek számára ismerősen csenghet Veres Péter neve, ő sok éven át dolgozott Nagyszalontán és a régióban fényképészként, majd áttelepült családjával Magyarországra, én tőle vettem át a szakmát. Eleinte otthon, egy kis sarokban dolgozgattam, akkor leginkább az eseményfotózásra hangolódtam rá, azt követte a portréfotózás, majd szép sorban jött a fotózás többi területe.

– Miért éppen ezt a hivatást választotta?

– Lehetőséget láttam benne, úgy gondoltam, hogy ebből meg lehet élni. Szerencsésnek mondhatom magamat, mivel a hobbim egyben a szakmám is, és valóban, sikerült mostanra olyannyira elsajátítanom a fotózás fortélyait, hogy ez a foglalkozás jó jövedelmet nyújtson számomra.

– Milyen technikai újításokat használ a munkája során?

– Amikor elkezdtem a fotózást, a szakmában éppen nagy átalakulás folyt, mivel az analóg világot felváltotta a digitális. Ahhoz, hogy a piacon fenn tudjunk maradni, folyamatos fejlesztésekbe kellett beruházni, ezért is bővült a tevékenységi palettám, hiszen a hagyományos rendezvényfotózás mellett saját üzletet is nyitottam különböző ajándéktárgyak forgalmazására.

– Általában milyen felkérésekkel keresik meg?

– A legtöbbször eseményfotózásra (esküvő, keresztelő, születésnap, céges rendezvény) kapok felkérést, de nagy az igény a boltomban kapható személyre szabott ajándéktárgyakra is.

– Mi kapható az ön szaküzletében?

– Kollégámmal képeket hívunk elő, albumokat, képkereteket kínálunk, különböző ajándéktárgyakat árusítunk, a többi között fényképekkel díszített bögréket, párnákat, pólókat, kulcstartókat, órákat, és még sorolhatnám, a kínálat nagyon sokrétű.

– Mit szeret a legjobban a munkájában?

– Nagyon jó érzés a visszajáró kliensek arcán látni az elégedettséget, s nagyon megható és megtisztelő számomra például az, hogy a családtagok és barátok mellett esküvőn vehetek részt, a házasságot kötő pár életének egyik legfontosabb napján. Ezeken az eseményeken nagyon fontos szerepe van a fotósnak, hiszen a következő generáció az általa készített képeket, videofelvételeket fogja visszanézni.

– Ön szerint mitől lesz igazán jó egy kép?

– A fotósnak egy olyan pillanatot kell elkapnia, amely soha nem tér vissza. A megörökítendő téma, legyen az bármi, akár tárgy, akár élő ember, a jól megválasztott pillanat, a beállított technikai értékek, ez mind hozzájárul ahhoz, hogy valóban különleges felvétel készüljön.

– Mit gondol, mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ebben a szakmában?

– Nagyon fontos a szakma iránti szeretet, a kommunikációs készség, az elméleti és műszaki tudás, valamint természetesen nagyon fontos a felszerelés és a folyamatos fejlesztés is. Aki valóban teljes szívvel és odaadással végzi ezt a munkát, s nem sajnálja a befektetett pénzt és időt, az idővel bizonyára eléri azt a megbecsülést, amire fotósként vágyik.

2019.11.26
Galéria
Imre Mihályt gyermekkora óta érdekli a fényképezés
Személyre szabott ajándéktárgyakat is díszíthet fotó
Kulcsszavak: