Tavasszal épülhet a feketeerdői sportközpont

A megyében egyedülálló, modern sportközpontot építtet a Bihar Megyei Tanács az Élesdhez tartozó, természeti szépségeiről méltán híres Feketeerdőn. Elkészültek a tervek, tavasszal kezdődhet az építkezés.

Valamennyi Bihar megyei városban tanuszodát építtet a Bihar Megyei Tanács – döntött erről a megyei önkormányzat vezetősége. Érmihályfalván, Székelyhídon, Margittán, Nagyszalontán, Diófáson, Vaskohn és Vaskohszikláson már vagy be is indultak a medenceépítések, vagy közvetlenül a kivitelezési szerződés aláírása utáni időszakban vannak a beruházások. Élesden a többi várostól eltérő döntés született, ugyanis az itteni elöljáróság és a megyei tanács Hosszú Távú Fejlesztési Igazgatósága közötti egyeztetés eredményeképpen a Sebes-Körös menti városban nem építenek tanmedencét, hiszen a városnak már van egy fedett uszodája, hanem egy sportközpontot hoznak létre a közigazgatásilag Élesdhez tartozó Feketeerdőn – magyarázta Kajántó Pál alpolgármester.

Vitályos Barna, a Hosszú Távú Fejlesztési Igazgatóság vezetője elmondta, a leendő sportcentrumot a főút mentén, a jelenlegi futballpálya mellé tervezik felépíteni. Lesz itt majd egy nagyobb és egy kisebb focipálya, egy kosárlabdapálya, futópálya, medencék és egy 21 szobás panzió 2-3 ágyas szobákkal, saját fürdőszobákkal, az épületben konyhával és ebédlővel. Ugyancsak a projekt részeként a környezetet is rendezik, zöldövezetet alakítanak ki. „Ez lesz az egyik legszebb megvalósítás Bihar megyében” – jegyezte meg az igazgató.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke azt emelte ki, hogy a tanmedence-építési stratégia különleges projektje az élesdi, illetve a feketeerdői beruházás, melyet a megyei önkormányzat közel 5,5 millió lejjel támogat. A sportközpont mellett akár rekreációs központok, panziók épülhetnek, olyan terület alakulhat ki, ami nemcsak a versenysport, hanem szabadidős tevékenység számára is megfelelő lesz. „Ezáltal biztosítjuk, hogy nemcsak a feketeerdőiek vagy az élesdiek, hanem a Bihar megye bármely részéről ide érkező kirándulók, sportolók megfelelő körülmények között tölthessék el szabadidejüket, és ezzel némileg visszaállítjuk Feketeerdő egykori turisztikai vonzerejét” – mondta Pásztor Sándor. A megyei tanács RMDSZ-es elnöke hozzátette, elkészültek a tervek, megvannak a szükséges engedélyek, és kiderült az is, hogy a melyik cég építi majd fel a létesítményt. Tavasszal indul a munkálat, és egy év alatt el kell készülnie.

Kajántó Pál élesdi alpolgármester a sportközpont-építésről azt mondta, egy ekkora beruházást Élesd önkormányzata nem tudott volna önerőből megvalósítani. A Bihar Megyei Tanács, illetve a fejlesztési ügynökség magyar vezetőségének támogatása kellett ahhoz, hogy Feketeerdőn megépülhessenek a sportpályák és a hozzájuk tartozó szálló és étterem.

2019.12.05
Galéria
A sportközpont látványterve