Semmibe vezető bicikliút

A kerékpározás a közlekedés legegészségesebb és legkörnyezetkímélőbb formája. Egyre többen belátják ezt, így kezd újra divatba jönni a kerekezés. A nagy közúti forgalom miatt viszont szükség van biztonságos bicikliutakra. Szerencsére mind városon kívül, mind városon belül nálunk is elkezdték ezen utak építését, néhol azonban a befejezés még várat magára.

Margitta és Monospetri között igen nagy a kerékpár- és gyalogosforgalom. Az aránylag rövid távolság miatt sokan választják ezeket a közlekedési formákat. Döntésüket az is motiválja, hogy az egészségi állapotra is jó hatással vannak. Az utóbbi időben azonban nagyon megélénkült a gépkocsiforgalom ezen az úton, különösen azóta, hogy a Margitta és Nagyvárad közötti, 19E jelzésű országutat felújítják, ezért szakaszosan lezárják. Ezáltal átterelődött a forgalom a Monospetrin és Székelyhídon át vezető, 19B jelzésű útra.

Az erős forgalom bicikliseknek és gépkocsivezetőknek egyaránt kellemetlenségeket okoz és balesetveszélyes. Barcui Barna, Monospetri polgármestere átlátta a helyzetet, és a gépkocsiút mellett kerékpár- és gyalogosutat építtetett ki. Az út rendben el is készült, de sajnos a margittai vége a semmibe vezet. Ráadásul olyan erős kaptatón lehet azt megközelíteni, hogy ezt az erőpróbát nem mindenki tudja teljesíteni, különösen esős időben. A monospetri szakaszon lekövezték a lejáratot, és aránylag szelídebb a szintkülönbség. Barcui Barnát kérdeztem arról, hogy mikor lesz teljes értékű az út.

– Az út jobb oldalán a terület a községi önkormányzat tulajdona, ezért ezzel nem voltak engedélyeztetési gondok. Nagyon fontosnak tartom az ingázók biztonságát, sokan közülük iskolás gyerekek, ezért saját költségvetésből elkészíttettük a több mint 1 km hosszú utat. Azt reméltük, hogy Margitta a saját szakaszán folytatni fogja, vagy legalább az útra való feljáratot elkészíti, de sajnos ez a mai napig nem történt meg. Monospetriben csak néhány métert kell leaszfaltoznunk a lejáratnál, ezt azonnal megtesszük, ha Margitta hajlandó lépni ez ügyben. Ígéretet már sokat tettek, de sajnos ezeket cselekedet nem követi. A bicikliút május óta készen van, sokan használják, de a gyengébb fizikumúak nem tudnak Margittán a kerékpárral visszajutni az autóútra. A megoldás az lenne, ha a város továbbépítené a bicikliutat, és erre véleményem szerint a lehetőség megvan. Az út menti árkot kellene lefedni, és akkor kerékpárral el lehetne jutni az Arany János és Bujorului utca kereszteződéséig. Reméljük, hogy ha másért nem, szégyenből Margitta is megépíti saját szakaszát. Tudom, hogy költséges, de nekünk is az volt. Polgáraink biztonsága pedig minden pénzt megér. A margittai szakaszt nagyon jól ki tudnák használni a város végén lévő gyárak dolgozói is. Megemlíteném, hogy szintén az ingázók védelmében saját erőből valósítottuk meg a 19B jelzésű út Monospetri és Margitta közötti szakaszának kivilágítását.

Pocsaly Zoltán margittai polgármesternek is feltettem ugyanazt a kérdést.

– Monospetrinek könnyű dolga volt, hiszen sík területen építkezett. Ez aránylag olcsón megoldható. A mi esetünk bonyolultabb, mivel az árok nyomvonalán kellene kialakítani a bicikliutat, ez igen költséges beruházás. Ennyi pénzt saját költségvetésből nem tudunk elkülöníteni, ezért pályázatot fogunk készíteni erre a célra. Örülök a monospetri polgármester kezdeményezésének, gratulálok neki, de sajnos nekünk nincs pénzünk a folytatásra. Terveink között szerepel a városházától a körforgalomig, onnan pedig a déli kijáraton lévő benzinkutakig vezető kerékpársávot leválasztani az útból, ezt összekötnénk majd a monospetri szakasszal is. Mindezt persze csak akkor, ha meglesz rá az anyagi fedezet.

Ha a közlekedők biztonsága valóban minden pénzt megér, jó lenne, ha mind a margittai, mind a monospetri szakaszon véglegesítenék legalább a bicikliút felhajtóit. Ez nem terhelné meg nagyon a költségvetést, de nagyon nagy segítség lenne a kerékpárosoknak és gyalogosoknak egyaránt. A városi szakasz megépítése pedig a gyalogosok, biciklisek és gépkocsivezetők javát egyaránt szolgálná.

 

2019.12.14
Galéria
Biztonságos közlekedési folyosó lehetne a kerekezőknek és a gyalogosoknak
Monospetriben aránylag könnyű ráhajtani a kerékpárútra
A bicikliút margittai szakasza a semmibe vezet
Kulcsszavak: